Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Η λογοτεχνική μου προσέγγιση της Παρθένας Τσοκτουρίδου για το βιβλίο "ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΘΕΟΙ του Βασίλη Μακαρίου



Αξιολογώντας το βιβλίο «ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΘΕΟΙ» του πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα Βασίλη Μακαρίου μπορώ να διακρίνω ευκρινώς ότι το βιβλίο κατατάσσεται στα μυθιστορήματα της σύγχρονης λαϊκής λογοτεχνίας της πνευματικής μας ζωής, μιας και αναφέρεται σε μια επιστήμη, συγκεκριμένα στην αρχαιολογία, που ασχολείται ερευνητικά μ’ ένα συγκεκριμένο μύθο και είναι μια πνευματική δημιουργία που έχει μεγάλη σημασία στη σπουδαιότητα της λαογραφίας μας για την ερμηνεία της ίδιας της ψυχοσύνθεσης του λαού μας και της επικοινωνίας με τις ρίζες του.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, πιστεύω πως το βιβλίο αυτό έχει μεγάλη πολιτισμική αξία τόσο για την εξελικτική συνέχιση της δημιουργικής πορείας του λαού μας στα πεδία του πολιτισμού, όσο και για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας και της πολιτισμικής μας φυσιογνωμίας.
Κατά δεύτερο λόγο, μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι ο συγγραφέας είναι αρκετά επιμελημένος γλωσσικά και ο λόγος του είναι αξιοθαύμαστος για την παραστατικότητά του σε ιδιαίτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ιδέες και εθνικοκοινωνικά χαρακτηριστικά.
Όσο για την υπόθεση του όλου έργου, πιστεύω πως επηρεάζει κατά πολύ τον αναγνώστη να ενεργήσει ο ίδιος για την ανίχνευση μιας ερευνητικής υπόθεσης που εξελίσσεται στο περίφημο, μαγευτικό και παραμυθένιο δρυοδάσος της Φολόης, που ανήκει στο Ν.Ηλείας στην Πελοπόννησο.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου "Οι χαμένοι θεοί" του Βασίλη Μακαρίου στις 17/6/2018 στο ξενοδοχείο του Παντελίδη στην Πτολ/δα με ομιλητές την Παρθένα Τσοκτουρίδου, την Καλλιόπη Ορφανού και την Αγγελική Πατέλη. Την βιβλιοπαρουσίαση συντόνισε η Δροσούλα Μπατσαρά και έπαιξε κιθάρα ο Νίκος Μεταξάς- Φωτοστιγμιότυπα