Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΑΣ ΤΣΟΚΤΟΥΡΙΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ 8ου ΤΕΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΟΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: "Κυβερνήτης της Ταϊλάνδης ο Κεφαλλονίτης Κωνσταντίνος Γεράκης"





Είναι αληθινό γεγονός ότι ο ιδιοφυής Έλληνας Κωνσταντίνος Γεράκης από την Κεφαλονιά κυβέρνησε την εξωτική χώρα της Ταϊλάνδης πριν από αιώνες. Γεννήθηκε το 1647 στο Αργοστόλι. Ανήσυχη φύση, μόλις 13 ετών, δραπέτευσε μια νύχτα από το αυστηρό του σπίτι και επιβιβάστηκε ως λαθρεπιβάτης σ’ ένα αγγλικό πλοίο αγκυροβολημένο στην πατρίδα του.

Στα 30 χρόνια του ήταν ανώτερος υπάλληλος της περίφημης «Αγγλικής Εταιρίας των Ανατολικών Ινδιών». Μιλούσε άπταιστα Ευρωπαϊκές και Ασιατικές γλώσσες και ταξίδευε συνεχώς στις θάλασσες της Άπω Ανατολής. Λίγο αργότερα παραιτήθηκε από την εταιρία κι ανέλαβε για λογαριασμό του εμπορική επιχείρηση. Εξελίχτηκε σε πολύ πλούσιο μεγαλέμπορο με χώρους της δράσης του σε όλη τη Νότια, Νοτιανατολική και Ανατολική Ασία.

Το φθινόπωρο του 1860 ο Έλληνας μεγαλοεφοπλιστής στάθηκε άτυχος. Σ’ ένα ταξίδι του έξω από την Ταϊλάνδη, το πλοίο του ναυάγησε. Ο ίδιος διασώθηκε, κατεστραμμένος πια, αλλά έσωσε και τον γηραλέο πρεσβευτή του Σιάμ στην Περσία, ο οποίος εκτίμησε την ενέργειά του αυτή. Γεμάτος ευγνωμοσύνη και θαυμασμό προς το πρόσωπό του, λοιπόν, ανέλαβε να τον παρουσιάσει στην Αυλή και να τον χρησιμοποιήσει στη δημόσια υπηρεσία του βασιλείου του Σιάμ.

Σ’ ένα έτος ο Κ. Γεράκης βρέθηκε πανίσχυρος στη χώρα των ελεφάντων, γεμάτος υψηλά αξιώματα, μέσα σ’ ένα Ασιατικό δουλοκτητικό και φεουδαρχικό περιβάλλον, όπου ο βασιλιάς θεωρούνταν η ζωντανή ενσάρκωση του Βούδα και μπορούσε να κόψει το κεφάλι οποιουδήποτε υπηκόου του. Ο παντοδύναμος εκείνος βασιλιάς θαύμασε τον δαιμόνιο Έλληνα, ο οποίος μετά από δυο χρόνια ήταν ήδη πρωθυπουργός της εξωτικής χώρας.

Ο Κ. Γεράκης οδήγησε τη χώρα προς τον εκσυγχρονισμό και τον χριστιανισμό εισάγοντας βαθμιαία το εμπόριο, τον πολιτισμό και τις διοικητικές μεθόδους της αναπτυγμένης Ευρώπης. Προστάτευσε τους ιεραπόστολους και τους έμπορους της Δύσης και επί των ημερών του ο χριστιανισμός διαδόθηκε ελεύθερα κατακτώντας ευρύ έδαφος.

Επέλεξε τη Γαλλία ως χώρα πρόσδεσης και υπέγραψε το 1686 ευρύτατη εμπορική και στρατιωτική συνθήκη για ν’ αποφύγει τις ορέξεις των Μεγάλων Δυνάμεων που διεκδικούσαν κυριαρχία στα εδάφη του Σιάμ. Ο Γαλλικός στρατός εγκαταστάθηκε στην πρωτεύουσα του Σιάμ και οι Γάλλοι ιεραπόστολοι άρχισαν τον δραστήριο προσηλυτισμό των κατοίκων της χώρας.

Ο Κ. Γεράκης ουσιαστικά είχε παραδώσει το Σιάμ στη Γαλλική επιρροή ελπίζοντας ότι θα το εκσυγχρόνιζε ριζικά. Αυτό όμως προκάλεσε τη λυσσώδη αντίδραση της ντόπιας φεουδαρχικής τάξης, αλλά και των Ολλανδών και Πορτογάλων.

Ο μανδαρίνος Όχρα Περτσάρσχα οργάνωσε επανάσταση κατά του θρόνου και του πρώτου συμβούλου του και η έκρηξη δεν άργησε να φανεί. Τη νύχτα της 6ης Φεβρουαρίου του 1688 υπό την ηγεσία του  Ο. Περτσάρσχα μεγάλο μέρος της Μπανγκόκ εξεγέρθηκε ένοπλα κι επιτέθηκε στ’ ανάκτορα. Ο Γαλλικός στρατός έμεινε αδρανής, αλλά η στάση καταπνίγηκε στο αίμα.

Τα μεσάνυκτα της 18ης Μαΐου ξέσπασε εξέγερση με τρομακτική βιαιότητα. Με το σύνθημα «θάνατος στους ξένους, στον πουλημένο βασιλιά και στον Ρούμι» (Έλληνα, όπως αποκαλούσαν τον Κ. Γεράκη), ολόκληρος ο πληθυσμός έλαβε τα όπλα. Τη φορά αυτή το κράτος αιφνιδιάστηκε και δεν μπόρεσε ν’ αναχαιτίσει τη θύελλα. Πρώτη εξοντώθηκε η Γαλλική φρουρά και κατόπιν ο βασιλιάς κι ο ίδιος ο Κ. Γεράκης αιχμαλωτίστηκαν και ρίχτηκαν σιδηροδέσμιοι στις φυλακές, ενώ ο Ο. Περτσάρσχα ανέβηκε πραξικοπηματικά στο θρόνο.

Μετά από λίγες μέρες ο δεσμώτης μονάρχης και όλα τα μέλη της οικογένειάς του σύρθηκαν στην προ των ανακτόρων πλατεία και πολτοποιήθηκαν από τους λευκούς ελέφαντες με αλαλαγμούς από το εξαγριωμένο πλήθος.

Την 5η Ιουλίου και ο εγκάθειρκτος πρωθυπουργός ανασύρθηκε από το σκοτεινό κελί του για ν’ αντικρίσει για τελευταία φορά το φως του ήλιου. Στήθηκε στην πλατεία και υπέστη ακόμη πιο μαρτυρικό θάνατο. Του αποκόπηκαν κατά σειρά τα χέρια και τα πόδια, ανοίχτηκε η κοιλιά του και εξορύχτηκαν οι οφθαλμοί του. Επειδή ζούσε ακόμη, ένας λευκός ελέφαντας του έδωσε τη χαριστική βολή με το συντριπτικό πέλμα του.

Έτσι, τερμάτισε την πολυτάραχη  ζωή του σε ηλικία 41 ετών ο μέγας Κεφαλλονίτης, ο οποίος υπήρξε αναμφίβολα μία από τις διαπρεπέστερες φυσιογνωμίες του έθνους κατά την περίοδο της δουλείας του στους Ασιάτες.

(Μελέτη της Παρθένας Τσοκτουρίδου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου