Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025

Παρθένα Τσοκτουρίδου - Βιογραφικό της συγγραφικής και καλλιτεχνικής μου πορείας

Τα βιβλία του Βερμίου
Τα παραμύθια μου

Γεννήθηκα στην Πτολ/δα του Ν. Κοζάνης το 1963 και είμαι κάτοικος των Κομνηνών Εορδαίας. 


    Το 1994 εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο «Οι πατρογονικές ρίζες των Κομνηνιωτών», ιστορικό-λαογραφικό, εκδόσεις «Δίπτυχο», το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αρκετοί ήταν οι φοιτητές που έκαναν τις εργασίες τους βασισμένοι σ’ αυτό το βιβλίο, με σύσταση των καθηγητών του Πανεπιστημίου τους. Εκείνη τη χρονιά παρακολουθούσα ταυτόχρονα σεμινάρια MS-DOS κάνοντας τα πρώτα μου βήματα στην μάθηση της πληροφορικής. Μου ζητήθηκε επίσης από τον σκηνοθέτη Γ. Σιαπανίδη να γράψω μια θεατρική διασκευή για κουκλοθέατρο, το οποίο με τον τίτλο «Αίσωπε αγαπητέ» παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.


      Από το 1995-1999 παρακολούθησα σεμινάρια πληροφορικής και έμαθα όλα τα προγράμματα των Windows. Επίσης, Το κουκλοθέατρο " Η Χιονάτη και οι εφτά νάνοι" - 'Εμμετρη διασκευή μου - παίχτηκε από την δασκάλα Κούλα Τσογγίδου σε σκηνοθεσία και μουσική επένδυση δική της στο Αμφιθέατρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαϊδας τον Μάϊο του 1995 με τη συμβολή των δασκάλων και των γονέων.


       Από  1996-1999 ασχολήθηκα με την έρευνα, τη μελέτη, τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή της ιστορίας του Δήμου Βερμίου.


  Το 2000 εισχώρησα στην Θεατρική ομάδα Πτολ/δας «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ». Παρακολούθησα το Σεμινάριο Θεάτρου που οργανώθηκε, με σκηνοθέτη τον Δαμιανό Κων/νίδη και συμμετείχα στην οργάνωση εκτέλεσης θεατρικού έργου.


 Από 2000 – 2002 διετέλεσα Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών και δραστηριοποιήθηκα με την οργάνωση και την παρουσίαση Παραδοσιακών Μουσικοχορευτικών Φεστιβάλ, τα οποία παρουσιάστηκαν και σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια της Δυτικής Μακεδονίας.


         Το 2002 εισχώρησα στην ποιητική Απαγγελτική Ομάδα Πτολ/δας με Εισηγητή τον Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Μίμη Σουλιώτη με τον οποίο κάναμε ποιητικές παρουσιάσεις στη Δυτική Μακεδονία επί δύο συνεχή έτη, όπως παρουσίαση βιβλίου της  κας  Όλγας Ντέλα, του Κώστα Διαμαντίδη και της ποιητικής συλλογής του Καβάφη στο Δήμο Φλώρινας.  Επίσης, εκείνη τη χρονιά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο μου (Ιστορικο-λαογραφικό) με τίτλο: «Η προγονική ιστορία του Δήμου Βερμίου», το προϊόν της  επίπονης προσπάθειας  των τριών προαναφερόμενων ετών (1996-1998) για τη συγκέντρωση υλικού και από τα τέσσερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Βερμίου. Το βιβλίο παρουσιάστηκε στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «ΚΟΜΝΗΝΙΩΤΙΚΑ 2002» από εμένα την ίδια και τον τότε Νομάρχη Πασχάλη Μητλιάγκα. Τον Δεκέμβριο παρακολούθησα (6-8/12) Σεμινάριο «Δημιουργικού Γραψίματος» στην πόλη των Γιαννιτσών, το οποίο διοργάνωσαν ο Δήμος, το Δ.Ε.Π.Α., ο Σύλλογος Φίλων του Βιβλίου, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ν. Πέλλας, η Σχολική Σύμβουλος Π.Α. (Ν. Πέλλας). Το Ευρωβαλκανικό Άσυλο Ποίησης, το «Βιβλιολογείον» Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας Α.Π.Θ., με εισηγητές τους κ.κ. Μ. Σουλιώτη, Α. Ανδρέου, Σ. Νικολαίδου, Θ. Βαλτινό και Ι. Αρβανίτη, με τα εξής θέματα: Αφηγηματικές ασκήσεις, Ιστορία-Λογοτεχνία, Απόψεις περί γραψίματος, Περί εμπνεύσεως και άλλων δαιμονίων, Το συρτάρι του συγγραφέα, Ο Συγγραφέας, Εσείς και εγώ, Ιστορία ή και θρύλος, Η θεμελίωση της Μητρόπολης Γιαννιτσών, Το δημιουργικό γράψιμο στην εκπαίδευση, Το δημιουργικό γράψιμο, Ο συγγραφέας πρέπει να επαγρυπνεί,  Αφηγηματικές ασκήσεις και Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας.


 Το 2003 (19 – 22/3) έπαιξα ως ερασιτέχνης ηθοποιός στην ως άνω θεατρική ομάδα το έργο: «Ο Μίδας έχει αυτιά γαιδάρου» σε σκηνοθεσία της Μαίης Κοκίδου στο Πνευματικό Κέντρο της Πτολ/δας.


         Το 2004 η θεατρική ομάδα της Πτολ/δας  «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ» ανέβασε τη θεατρική διασκευή μου «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» (13-15/2), σε σκηνοθεσία της Νηπιαγωγού και Ακαδημαϊκής Καθηγήτριας Μουσικής Μαίης Κοκίδου, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία.


           Το 2005 παρουσίασα την εικοσάχρονη πολιτιστική μου μελέτη: «Ο Μωμόγερος στη σκιά του Μώμου» σε φιλολογική βραδιά της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και Στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις των Κομνηνών, η οποία έγινε αποδεκτή απ’ όλο τον κόσμο. Συμμετείχε στην απαγγελία ποιημάτων ο σκηνοθέτης & ηθοποιός κ. Γιώτης Βασιλειάδης. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς συμμετείχα στους Πανελλήνιους Ποιητικούς αγώνες στο 1ο Φεστιβάλ Ποίησης Θεσ/νίκης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης) και συμμετείχα με ποιήματά μου στην έκδοση ομαδικού βιβλίου με τίτλο: «Ανθολογία ποίησης», εκδόσεις «Υδρόγειος», υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Τον Οκτώβριο προλόγισα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολ/δας στην εκδήλωση της Ανοικτής Σκηνής Ποιητών “ALE AMOROZA” η οποία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Μανώλη Αναγνωστάκη. Επίσης, παρουσίασα το ποιητικό βιβλίο του ποιητή κ. Αλέξανδρου Ακριτίδη με τίτλο: «Λέξεις που ψάχνουν για φτερά» στον Κρόκο Κοζάνης.


            Το 2006 έγινα δεκτή ως Μέλος στην Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας. Εκείνη τη χρονιά εξέδωσα και το τρίτο βιβλίο μου, ποντιακή θεατρική παραγωγή,  με τίτλο: «Οι Κοτζαμάνοι ιμνύσταν Μωμόγεροι», στον εκδοτικό οίκο “Copy House”. Η δραστηριότητα αυτή μαζί με το Βιογραφικό μου συμπεριλήφθηκε στην Ποντιακή Εγκυκλοπαίδεια του Μαλλιάρη στον 11ο τόμο και στην πανελλαδική εφημερίδα «ΠΟΝΤΟΣ». Μες το χειμώνα του 2006 παρουσίασα το βιβλίο της κας Βασιλικής Αξαρλή με τίτλο: «Μικρασιάτικο Θυμητάρι» κάνοντας την λογοτεχνική ανάλυση των ποιημάτων στην Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης. Επίσης, έγινα Μέλος και του Εικαστικού Συλλόγου «Άρης Γαρουφαλίδης» Πτολ/δας.


           Το 2007 (Φεβ’) παρουσίασα με άλλους λογοτέχνες το βιβλίο της κας Βασιλικής Αξαρλή με τίτλο: «Νέοι Ποιητικοί ορίζοντες» κάνοντας την λογοτεχνική ανάλυση των ποιημάτων της στη Σίνδο Θεσ/νίκης. Παράλληλα καλέστηκα στο τηλεοπτικό κανάλι ΤΟΡ Κοζάνης από τον κ. Δημ. Τσαβδαρίδη και παρουσίασα το έθιμο των Μωμόγερων μαζί με το βιβλίο μου. Ο Δήμος Πτολ/δας ανέβασε με τη θεατρική ομάδα της Πτολ/δας  «ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ» για δεύτερη φορά τη θεατρική διασκευή μου: «Ο ποντικός και η θυγατέρα του» στην Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου με μεγάλη επιτυχία και απαίτηση του κοινού να επαναληφθεί και πάλι η εκτέλεση του θεατρικού έργου.Την άνοιξη, στη Γιορτή της Μάνας, καλέστηκα ως Κεντρική Ομιλήτρια στην Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης. Η ομιλία παρουσίασε ενδιαφέρον και παρουσιάστηκε στα τοπικά κανάλια και Στις εφημερίδες. Συμμετείχε στην απαγγελία ποιημάτων ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Παναγιώτης Βασιλειάδης. Την άνοιξη πάλι, συμμετείχα στον 1ο Λογοτεχνικό Ποιητικό Διαγωνισμό Θεσ/νίκης και την έκδοση ομαδικού βιβλίου με τίτλο: «Οι ποιητές γιορτάζουν την άνοιξη», εκδόσεις «Υδρόγειος», υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, αποσπώντας ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΙΜΗΣ. Έγινα Μέλος της «Αμφικτυονίας Ελληνισμού» και τον Σεπτέμβριο απέσπασα ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ, γιατί είχε συμπεριληφθεί το Βιογραφικό μου στο ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ και απέσπασα ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ από τη συμμετοχή μου στον Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό που είχε θέμα: «Ειρήνη, πανανθρώπινο αγαθό», έκδοση ποιητικού ανθολογίου το 2008. Στις 15/10/2007 απέσπασα δύο Επαίνους από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδας σε εσωτερικό διαγωνισμό με θέμα: «Ο Μακεδονικός Αγών 1903-1908» (Β΄ΕΠΑΙΝΟΣ ΠΕΖΟΥ & Β΄ΕΠΑΙΝΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ). Τον Νοέμβριο παρουσίασα το βιβλίο του ποιητή κ. Αλέξανδρου Ακριτίδη «Αλαργινή ηχώ» στον Εύοσμο Θεσ/νίκης. Συμμετείχε στη απαγγελία ποιημάτων ο λογοτέχνης και καλλιτέχνης κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος (Αρκέτος) και μουσικό συγκρότημα της Θεσ/νίκης.   Στις 14/12/2007 συμμετείχα στο Φεστιβάλ Ποίησης της «Αμφικτυονίας Ελληνισμού» που οργανώθηκε στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσ/νίκης υπό την αιγίδα του Δήμου και συμπεριλήφθηκα στο βιβλίο «Φθινοπωρινές νότες» της «Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος» και της «Αμφικτυονίας Ελληνισμού», έκδοση 2008. Επίσης, εκδόθηκε το βιβλίο ποίησης  «Ερωτικός Μάϊος» της Θεσ/νίκης. Ε’ Τόμος – 2007, Ανθολογία Ερωτικής Ποίησης από την Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και το βιβλίο ποίησης «Φθινοπωρινές Νότες» από την Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και την Αμφικτυονία Ελληνισμού, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν ποιήματα μου με τα βιογραφικά μου. Ποιήματά μου συμπεριλήφθηκαν και στην έκδοση βιβλίου του Εκδοτικού Οίκου «Υδρόγειος», 2007, με τίτλο «Πόλεμος και Ειρήνη».


            Τον Φεβρουάριο του 2008 η «Αμφικτυονία Ελληνισμού» με επέλεξε ως εκπρόσωπό της στο Ν. Κοζάνης (βλ. Εφημερίδα «Πτολεμαίος», σελ. 12, 29/02/08). Στις 5/3/2008 παρουσίασα το παραμύθι της κας Μαίρης Καούνη με τίτλο: « Η μανούλα της κοιλιάς και η μανούλα της καρδιάς» στο βιβλιοπωλείο του Εκδοτικού οίκου ΜΑΛΛΙΑΡΗ στη Θεσ/νίκη.     Στις 5/4/2008 και στις 11/5/2008 παρουσίασα και πάλι την συλλογή διηγημάτων του Αλέξανδου Ακριτίδη με τίτλο «Αλαργινή ηχώ» στον Δήμο Μελίκης Βεροίας και στον Κρόκο του Δήμου Ελίμειας Κοζάνης αντίστοιχα. Τον Μάιο του 2008 συμμετείχα στο ποιητικό Φεστιβάλ της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με το ποίημα μου «Ο ύμνος της ελπίδας», το οποίο εκδόθηκε στην  ανθολογία ερωτικής ποίησης της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος: «Ερωτικός Μάιος», ΣΤ΄ ΤΟΜΟΣ, 2008). Στις 23/5/2008 πήρα ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ στον πανελλαδικό-κυπριακό λογοτεχνικό διαγωνισμό των «ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ» για το ποίημά μου με τίτλο: «Άλεκτη μοναξιά μου, αείζωη φίλη μου» και συμπεριλήφθηκα στο βιβλίο του ανθολογίου με τίτλο:«Ερωτικός Μάης» 2008, εκδόσεις «ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ». Στις 12/6/2008 πήρα ΒΡΑΒΕΙΟ για το πολιτιστικό και κοινωνικό μου έργο από την «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» σε εκδήλωση που έγινε στο Κέντρο Ιστορίας Θεσ/νίκης για την έκδοση του λεξικού της ελληνικής διανόησης 2008 (β΄έκδοση) υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης.  Τον Νοέμβρη του 2008 εξέδωσα το τέταρτο βιβλίο μου, ένα εκπαιδευτικό παραμύθι – μυθιστόρημα με τίτλο: «Η Ζούμπη στον μυστικό κόσμο της παραμυθένιας φύσης» στον εκδοτικό οίκο “COPY HOUSE’’, το οποίο προτιμήθηκε και από τρεις Δήμους της Εορδαίας (Δήμος Βερμίου, Δήμος Μουρικίου, Δήμος Αγ. Παρασκευής) για τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων τους. Στις 6/12/2008 μίλησα σε τηλεοπτική συνέντευξη για το συγγραφικό μου έργο στο κανάλι WEST με δημοσιογράφο τον συγγραφέα κ. Μιχάλη Πιτένη. Στις 12/12/2008 παρουσίασα με την κα Κασάπη Άννα το ποιητικό – μουσικό πρόγραμμα του Δ΄ Πανελλήνιου Ποιητικού Φεστιβάλ Θεσ/νίκης που διοργάνωσαν η Μουσική Εταιρεία Β. Ελλάδος, η Αμφικτυονία Ελληνισμού και ο Δήμος Θεσ/νίκης στην Αίθουσα  της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσ/νίκης.


             Στις 21/2/2009 πήρα ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για την προσφορά μου στα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό. Σημαντικά πρόσωπα από το χώρο των γραμμάτων , της τέχνης και του βιβλίου τιμήθηκαν από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας  στην καθιερωμένη εκδήλωση – θεσμό  «Τιμητική Βράβευση  Θεσσαλονικέων Συγγραφέων», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 21 Φεβρουαρίου στο Ξενοδοχείο ΦΙΛΙΠΠΕΙΟΝ. Συγκεκριμένα  οι  συγγραφείς που βραβεύτηκαν είναι: Γιώρη Ανδρομάχη,  Δάρδας Αναστάσιος, Δήμου-Σφέτκου Βούλα, Καΐσης Αθανάσιος,  Καλιντζόγλου Γιάννης,  Κουκουρίκης Κωνσταντίνος,   Κουλαργιός Χρήστος,   Μαυρίδης Παναγιώτης,   Μαυρομάτης Μίλτος,   Μπουσμπούκης  Αντώνιος,   Παπαϊωάννου  Αχιλλέας,   Προδρόμου Ζαχαρίας,  Ρωμανός Γιώργος, Σπάθης Άγγελος,  Σπυριούνης Κυριάκος,  Τσοκτουρίδου Παρθένα,  π. Χαλβατζάκης Κωνσταντίνος. Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Χαρ. Μπαρμπουνάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η εκδήλωση αυτή, όπως και κάθε θεσμός, καταξιώθηκε από την συμμετοχή του κόσμου του βιβλίου και από τον χρόνο.   «Οι βραβεύσεις  γίνονται από τον ΣΕΚΒΕ  για να τιμηθούν συμβολικά όλοι οι δημιουργοί του βιβλίου και  να δοθεί η ώθηση για περισσότερες συγγραφικές προσπάθειες  καθώς και  για την τόνωση της φιλαναγνωσίας.», τόνισε χαρακτηριστικά. Με ικανοποίηση ο κ. Μπαρμπουνάκης επισήμανε ότι την τελευταία 20ετία  τετραπλασιάστηκε η εκδοτική παραγωγή. «Όταν ξεκινήσαμε αυτό το θεσμό, πριν από 18 χρόνια, οι τίτλοι βιβλίων που εκδίδονταν δεν ξεπερνούσαν τις 2,5 χιλιάδες, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες».  Την εκδήλωση παρουσίασε ο Δημοσιογράφος Αντώνης Οραήλογλου. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν και απένειμαν βραβεία  ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ.  Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός Πολιτισμού – Αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης,  ο Πρύτανης του ΑΠΘ κ. Αναστάσιος  Μάνθος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μακριώτης, ως εκπρόσωπος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος  Ασπασίδης, ως εκπρόσωπος τους Δημάρχου Θεσσαλονίκης, η Νομαρχιακή Σύμβουλος Χριστίνα Κελεσίδου, ως εκπρόσωπος τους Νομάρχη, οι Δημοσιογράφοι Κώστας Μπλιάτκας,  Μαίρη Μπαξεβανίδου,  Σοφία Λαβίδα,   ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών και ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Μαραντέλος και Γιώργος Μπίμπης, αντίστοιχα,   στελέχη της πανεπιστημιακής κοινότητας, της αυτοδιοίκησης και πλήθος βιβλιόφιλων. Στις 2/4/2009 παρουσίασα το παραμύθι μου για τους διαβητικούς με τίτλο: «Ο κόκκινος ποταμός», σε εκδήλωση του Δήμου Πτολ/δας στο Πνευματικό Κέντρο, με εισηγητή τον γιατρό κ. Κίτσιο. Την παρουσίαση μου συνόδεψαν – κατόπιν δικής μου σκηνοθεσίας- η κα Αγγελική Καλιπολίτου στην παντομίμα και η μαθήτρια Β΄Λυκείου Νατάσα Αγγελίδου στο αρμόνιο, η οποία μελοποίησε τα ποιήματα του συγγραφικού μου έργου. Στις 16/5/2009 στην εκδήλωση για την ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαίου) παρουσίασα την ποιητική μου «Προσφυγική ραψωδία (1922)» σε συνεργασία και οργάνωση με την Πρόεδρο της «Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος» κα Ευαγγελία-Αγγελική Πεχλιβανίδου με αποσπάσματα του ποιητικού της έργου «Προσφυγιά-Αρμονίας κατάλυση» στο θεατράκι της Χηλής 12 (1ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς) ως ποιητικό θρήνο. Η ίδια παρουσίαση επαναλήφθηκε στις 18/5/2009 στην Κοζάνη στο θέατρο «Φίλιππος» με οργάνωση της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και των ποντιακών σωματείων του Δήμου Κοζάνης και συνδιοργανωτές: την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και την ΕΛΒΕ. Η σκηνοθεσία της παρουσίασης ήταν δική μου και η φωτογραφική επιμέλεια της κας Ε.-Α. Πεχλιβανίδου. Την επιμέλεια της μουσικής είχαν: στη λύρα ο κ. Σταύρος Μιχαηλίδης και στη φλογέρα ο κ. Γρηγόρης Σιδεράς. Στη ψαλτική πήρε μέρος ο θεολόγος κ. Κων/νος Κόττης. Ακούστηκε επίσης το τραγούδι «Αιμάτινα δάκρυα» και «Αιωνία η μνήμη» του ποιητή Θεόδωρου Βουτσικάκη σε μουσική του π. Θεόδωρου Τσαμπαζίδη, από την Αναστασία Παπαδοπούλου. Η εκδήλωση καλύφθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης και τις εφημερίδες της Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, μέσα στον ίδιο μήνα (5ος΄09) παρέλαβα το ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ, Β΄ΤΟΜΟΣ, από την  ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, στο οποίο συμπεριλήφθηκε βιογραφικό μου με νέα στοιχεία. Στις 2/6/2009 σε εκδήλωση της Πολιτιστικής Άνοιξης Θεσ/νίκης του ΙΘ΄Πνευματικού Μαϊου του Συνδέσμου Εκδοτών Βορ. Ελλάδας, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Θεσ/νίκης και της Αμφικτυονίας Ελληνισμού, υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης, παρουσίασα το βιβλίο ποίησης του κ. Νίκου Κοντογιαννόπουλου με τίτλο: «Ποιητικά Αρμενίσματα». Στις 11/6/2009 συμμετείχα με ποίημά μου σε πανελλαδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος με τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού στο Θέατρο Κήπου Θεσ/νίκης (πλατεία ΧΑΝΘ) στα πλαίσια του ΙΘ΄Πνευματικού Μαϊου της Πολιτιστικής Άνοιξης Θεσ/νίκης. Τον Αύγουστο’ 09 αυτο-εξέδωσα συλλεκτική συλλογή παιδικών θεατρικών μου έργων με τίτλο: «Τα Μορμoλύκεια» με χορηγό τυπογραφικών υλικών την ΔΕΗ ΑΕ/Διεύθυνση Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Το φθινόπωρο’ 09  ανέλαβα την λογοτεχνική στήλη: «Αμφικτυονίες» της εφημερίδας «ΥΨΗΛΗ ΤΑΣΗ» του Σωματείου: «Εργατική Αλληλεγγύη» της ΔΕΗ ΑΕ. Στις 14/11/2009 παρουσίασα στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης την ποιητική συλλογή «Στα φυλλώματα της Ελλάδας» του χαράκτη – λογοτέχνη κ. Νράγκισα Τσόσιτς. Στις 16/11/2009 πήρα μέρος στην εκδήλωση της Επετείου του Πολυτεχνείου που διοργάνωσε το Σωματείο της ΔΕΗ ΑΕ «Εργατική Αλληλεγγύη» στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, όπου απήγγειλα μια ποιητική διασκευή μου. Στις 4/12/2009 στο Α΄Παγκόσμιο Συνέδριο των Αμφικτυόνων, που έγινε στο ξενοδοχείο «ΠΟΡΤΟ ΠΑΛΑΣ» στη Θεσ/νίκη, μου απονεμήθηκε το ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΟΣ ΠΙΝΔΑΡΟΥ από την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στον παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό που προκήρυξε με θέμα: «Αμφικτυονίες – Ολυμπιακή ιδέα: δυο διαχρονικοί  πανάρχαιοι θεσμοί».


            Στις 15/3/2010 παρουσίασα το ποιητικό μου έργο «Αγαθόν το εξομολογείσθαι τω Κυρίω» στην «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», εν όψει των εορτών του Πάσχα, με προβολή DVD και συμπαρουσιαστή τον θεολόγο κ. Κων/νο Κόττη. Ο λογοτέχνης κ. Θεόδωρος Σαντάς προλόγησε την παρουσίαση αναφέροντας σύντομο οδοιπορικό βιογραφικό σημείωμα και κάνοντας διάγνωση στην προσωπικότητά μου με ταυτόχρονη κριτική στο έργο μου. Αναφέρθηκε επίσης στο παραμύθι μου «Η Ζούμπη στον μυστικό κόσμο της παραμυθένιας φύσης» και η κα Δήμητρα Σαντά διάβασε αποσπάσματα από το συγγραφικό μου έργο. Ο καλλιτέχνης – λογοτέχνης κ. Νράγκισα Τσόσιτς εξέθεσε το πορτρέτο μου, το οποίο καλλιτέχνησε η κόρη του κα Έλενα. Πολλοί ποιητές απαγγείλανε και ανάλογα με την περίσταση δικά τους ποιητικά έργα και μου τα αφιέρωσαν. Στις 28/3/2010 στην παρουσίαση του βιβλίου «Η άλλη μεριά του βουνού» του κ. Γιάννη Φωτεινού στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, μίλησα για το βιβλίο του κάνοντας την λογοτεχνική του προσέγγιση. Στις 29/4/2010 παρουσίασα την λογοτεχνική προσέγγιση της ποιητικής συλλογής της κας Στέλλας Καρούτσου με τίτλο «Η πετροφωλιά τ’ ουρανού» στο Εργατικό Κέντρο Πτολ/δας. Στις 30/4/2010 παρουσίασα και συντόνισα την ποιητική – μουσική εκδήλωση για τον ποιητή Κώστα Βάρναλη που διοργάνωσε το Συνδικάτο Ενέργειας «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης. Στις 5/5/2010 παρουσίασα και πάλι την λογοτεχνική προσέγγιση της ποιητικής συλλογής της κας Στέλλας Καρούτσου στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, με την υποστήριξη του Συνδικάτου Ενέργειας «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ». Στις 30/5/2010 παρουσίασα την λογοτεχνική προσέγγιση του βιβλίου «Η άλλη μεριά του βουνού» του κ. Γιάννη Φωτεινού στο Πνευματικό Κέντρο Πτολ/δας με συμπαρουσιαστές τους κ.κ. Κούση και Μαυρίδη. Απόσπασμα της λογοτεχνικής μου προσέγγισης βρίσκεται στο οπισθόφυλλο - εξώφυλλο του βιβλίου. Στις 20/11/2010 απέσπασα τον ΕΠΑΙΝΟ «ΝΑΝΑ ΚΟΝΤΟΥ» από την Ένωση Σμυρναίων – Μικρασιατών στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικής Μελέτης με θέμα «Αλησμόνητες Πατρίδες Μικρασίας». Η βράβευσή μου έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μικρασία» (Μητρ. Καλλίδου 108, Καλαμαριά Θεσ/νίκης). Αποσπάσματα της μελέτης θα δημοσιευτούν σύντομα σε βιβλία της Ένωσης.


Στις 14/1/2011 παρακολούθησα στην έναρξη του «Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστήμιου» της «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» (Αίθουσα Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσ/νίκης) τον 1ο κύκλο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ με θέμα ομιλίας «Η Ρητορική στην Επικοινωνία και στη Συμβουλευτική» με διδάσκουσα την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κα Σωτηρία Τριαντάρη. Στις 23/1/2011 παρακολούθησα στην ίδρυση του τμήματος «Στήριξη-Δράση της Ελληνίδας μάνας» την Ημερίδα της «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με θέμα: «Ο ρόλος της Ελληνίδας μάνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και οι προοπτικές» (Ξενοδοχείο «ΠΟΡΤΟ ΠΑΛΛΑΣ» Θεσ/νίκης) με ομιλητές-εισηγητές τον Πατέρα Κ.Χαλβατζάκη, την κα Ε.Κούκουρα, την κα Μπαλλή Ξανθίππη, τον κ.Κ. Δημουλά και την κα Σ.Τριαντάρη. Στην εκδήλωση συμμετείχε και το χωροδιακό σύνολο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μακεδόνες» το οποίο διηύθυνε ο μαέστρος Ιωάννης Κούκας. Στις 3/2/2011 έδωσα συνέντευξη στην τηλεόραση του FLASH για το συγγραφικό μου έργο με δημοσιογράφο την κα Ντίνου Έφη. Στις 5/3/2011 παρουσίασα το έθιμο των Μωμόγερων στην κωμόπολη Σοφάδες της Καρδίτσας εκ μέρους του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών. Στις 25/3/2011 μίλησα τηλεφωνικά στην τηλεόραση του FLASH για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 που έλαβε χώρα στο Πανελλήνιο, στη Μικρασία, στον Πόντο και  στο Δήμο Βερμίου. Τον Μάιο του 2011 κυκλοφόρησε η ανθολογία ερωτικής ποίησης με τίτλο «ερωτικός μάιος» της Θεσσαλονίκης, Ζ΄Τόμος, 2011, από τις εκδόσεις της ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, στην οποία συμπεριλήφθηκε το βιογραφικό μου και το ποίημα μου «Λησμονημένη». Στις 18/5/2011 μίλησα στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης για την Γενοκτονία των Ποντίων κατόπιν πρόσκλησης των Πολιτιστικών Φορέων της περιοχής Ελλησπόντου. Στις 20/5/2011 μίλησα στον τηλεοπτικό Σταθμό Flash, στην εκπομπή «παρακάθ’» του Δημήτρη Τσαβδαρίδη,  για την ποντιακή γενοκτονία και παρουσίασα την ποιητική μου «Προσφυγική Ραψωδία (1922)». Στις 22/5/2011 μίλησα στο Δρέπανο Κοζάνης για την Γενοκτονία των Ποντίων κατόπιν πρόσκλησης του Πολιτιστικού τους Φορέα και την ίδια μέρα παρουσίασα στο Μητροπολιτικό Ναό Καλαμαριάς-Κρήνης στη Θεσ/νίκη την «Προσφυγική μου Ραψωδία (1922)» συγχωνευμένη με την «Προσφυγιά-Αρμονίας κατάλυση» της Ευαγγελίας Πεχλιβανίδου. Συμπαρουσιαστής στην ψαλτική ήταν ο Κόττης Κων/νος και μια καλλιτεχνική μουσική ομάδα με υψίφωνο στο τραγούδι. Στις 29/5/2011 στο Ετήσιο Μνημόσυνο των πεσόντων Μακεδονομάχων στη μάχη της Οσνίτσανης κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα, που τελέστηκε στη Δαμασκηνιά Βοϊου του Ν. Κοζάνης, συμμετείχα με απαγγελία του βραβευμένου ποιήματός μου: «Ο Μακεδονικός Αγών 1903-1908» μαζί με άλλους Αμφικτύονες ποιητές. Στις 6/6/2011 πήρα Β΄ Βραβείο Δοκιμίου στον 11ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Κερατσινίου με τίτλο «Δοκίμιο» από την Εταιρεία Τεχνών-Επιστήμης-Πολιτισμού. Η βράβευσή μου έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ στο Κερατσίνι. Το ίδιο διάστημα βραβεύτηκα με δύο (2) Διεθνείς Τιμητικές Διακρίσεις από τη «Διασπορική Στοά», που εδρεύει στη Μελβούρνη Αυστραλίας, από τον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό: «Τα δάση μας, οι Ζωές μας». Η μία αφορούσε Διήγημα με τίτλο: «Φίλες και φίλοι γεια σας» με τίτλο και η άλλη αφορούσε Ποίηση με τίτλο: «Ο σπαραγμός του ζαρκαδιού». Από 10/6/2011-13/6/2011 παρουσίασα στα Κομνηνά Εορδαίας τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «ΚΟΜΝΗΝΑ 2011». Στις 16/9/2011 παρουσίασα στα Κομνηνά Εορδαίας το παραμύθι των Διαβητικών «Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ» στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου Κομνηνών με συνδιοργανωτές τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών και τις εκδόσεις της «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ». Συντόνισε την εκδήλωση η Γραμματέας του Π.Π.Σ. Κομνηνών Μαρία Τσιλφίδου, παρουσίασαν το βιογραφικό μου οι Πρόεδροι Πολιτιστ. Συλλόγων: Παύλος Παραστατίδης (Μεσόβουνο) και Ευγενία Ευθυμιάδου (Πεντάβρυσος). Προλόγισαν οι: Κούλα Πουλασιχίδου (Δημοσιογράφος – Τηλεπαρουσιάστρια – Αντιπρόεδρος Δημοσιογράφων Βορ. Ελλάδος), Αγγελική Καλλιπολίτου (Μέλος Διαβητικών Ν. Κοζάνης) και Αλέξανδρος Ακριτίδης (Λογοτέχνης). Το παραμύθι παρουσίασαν οι: Παναγιώτα Παρασκευά, Βαγγέλης και Άννα Σμυρόγλου, Βούλα και Εύη Χουρεμίδου. Στη μουσική καλλιτεχνική επιμέλεια ήταν οι: Νίκος και Γιάννης Κατωτοικίδης, Νίκος Μποζ. Στις 27/11/2011 βραβεύτηκα από το λογοτεχνικό περιοδικό «ΚΕΛΑΙΝΩ» του λογοτεχνικού ομίλου «ΖΑΛΩΝΗ»-«΄ξάστερον» σε ετήσιο διεθνή διαγωνισμό σε διάφορα είδη ποιητικής φόρμας αποσπώντας το Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ. Η βράβευση έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» του Δήμου Ιλίου στην Αθήνα.


 Στις 11/1/2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 3.00π μ.μ. πραγματοποιήθηκε εκδήλωση απονομής Βραβείων στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΕΡΙΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ» Θεσ/νίκης, κατά την οποία βραβεύτηκα ως καλλιτέχνιδα και συγγραφέας από την Ακαδημία Κοινωνικών Ευθυνών και Πολιτιστικών Σχεδιασμών και ανακηρύχθηκα Σύμβουλός της. Στις 30/1/2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 2.30’ μ.μ. παρουσίασα το παραμύθι μου «Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ» στον τηλεοπτικό σταθμό του FLASH  με παρουσιάστρια της Έφη Ντίνου, στην οποία έδωσα και συνέντευξη. Στις 15/2/2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 1.00’ μ.μ. στην καλλιτεχνική εκδήλωση του διοργάνωσε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου σε συνεργασία με την Αμφικτυονία Ελληνισμού, - λόγω δωρεάς εικαστικών έργων του καλλιτεχνικού κόσμου, στο νοσοκομείο, - μου απονεμήθηκε Πάπυρος: «τιμής ένεκεν και ευχαριστιών ένεκεν» για την ευγενή προσφορά δύο εικαστικών έργων μου. Επίσης, το Δ.Σ. του νοσοκομείου εξέδωσε και δώρισε σε όλο τον παρευρισκόμενο κόσμο από ένα λεύκωμα έργων ζωγραφικής των δωρητών με τίτλο: «Η τέχνη στην κοινωνία», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται  ανάμεσα σε άλλα και δικό μου βιογραφικό απόσπασμα, καθώς κι ένα από τα δωρισμένα έργα μου. Στις 16/3/2012, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.30΄μίλησα στην έναρξη του Συνεδρίου της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ως Εκπρόσωπος όλων των παραρτημάτων του Σωματείου, με θέμα: «Η οικουμενικότητα και η διαχρονικότητα του ελληνικού πολιτισμού», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΠΟΡΤΟ ΠΑΛΑΣ στη Θεσ/νίκη. Στις 13/5/2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 11.00΄π.μ. μίλησα στην Ξάνθη με θέμα: «Η καρδιά της μάνας» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης (Πάροδος Θερμοπυλών 8), στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητέρας, που διοργανώνει ο Σύλλογος καθιερωμένα με θέματα για τη μάνα της Προσφυγιάς. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ξάνθης και ακολούθησε προσφορά καφέδων με ποντιακών παραδοσιακών εδεσμάτων από το τμήμα γυναικών του Συλλόγου. Στις 4/6/2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10.30' μ.μ., Στις εκδηλώσεις "ΚΟΜΝΗΝΙΩΤΙΚΑ 2012", βραβεύτηκα από τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών για την πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά μου τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μου. Στις 5/6/2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 7.00΄μ.μ. συμμετείχα στην ποιητική εκδήλωση της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος στο βιβλιοπωλείο του Μαλλιάρη στη Θεσ/νίκη με το ποίημα μου: "Μάτια λιβαδίσια και λαμπερά". Στις 14/10/2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 6.30’ μ.μ. μίλησα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ιωακείμ Λιούλιας» στον Κρόκο Κοζάνης προσεγγίζοντας λογοτεχνικά το βιβλίο του Αλέξανδρου Ακριτίδη: «Η ΠΥΞΙΔΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ», το οποίο και παρουσίασε ο ίδιος με δεύτερη ομιλήτρια την υπεύθυνη του Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοζάνης Κούρτογλου Όλγα, καθώς επίσης και με καλλιτεχνικό πρόγραμμα απαρτισμένο από μουσικούς, τραγουδοποιούς και συνομιλητές. Στις 3/11/2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 7.00'  μ.μ. βραβεύτηκα με το Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Φθιώτιδας στο ξενοδοχείο "Σαμαράς" στην πλατεία Δάκου Λαμίας, στον δεύτερο διεθνή του διαγωνισμό Ζωοφιλικής Ποίησης. Στις 14/11/2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.30' μ.μ. βραβεύτηκα από τον Δήμο Εορδαίας για τη συνεισφορά μου στον πολιτισμό Εορδαίας μαζί με άλλους συγγραφείς της περιοχής στο Πνευματικό Κέντρο Πτολ/δας. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ρόη Βασβατέκη και κεντρικός ομιλητής ήταν ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο έργο των (11) πιο σημαντικών ποιητών της Θεσ/νίκης. Στις 28/11/2012, ημέρα Τετάρτη και ώρα 6.30' μ.μ. συντόνισα την παρουσίαση του βιβλίου της Δόξας Κωτσαλίδου με τίτλο: "Η Φλώρινα των πολιτισμών" στη Φλώρινα στην καφετέρια "Οδός των Ονείρων" και αξιολόγησα το βιβλίο με ανάλογη κριτική στην ομιλία μου. Στην παρουσίαση έλαβε μέρος και η απαγγελτική ομάδα γυναικών Φλώρινας με τις κ.κ.: Μαρία Γιαλαμά, Μαρία Στάικου,  Ιωάννα Λέκα,  Ευγενία Δανηιλίδου  και Όλγα Μπέλλη.


 Στις 10/1/2013 έδωσα τηλεφωνική συνέντευξη για το έθιμο των Μωμόγερων στην Ποντιακή εκπομπή του Κώστα Περτσινίδη στο τηλεοπτικό κανάλι του FLASH-TVΣτις 23/1/2013, Πέμπτη, ώρα 7.00’ μ.μ., σε τηλεοπτική Ποντιακή εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Περτσινίδη στο κανάλι FLASH-TV Δυτικής Μακεδονίας, έδωσα συνέντευξη μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κομνηνών Εορδαίας Μπάμπη Κουλουμπρίδη για θέματα της τοπικής λαογραφίας και πολλά άλλα τοπικά της Κοινότητας. Έκανα αναφορά στο νοσταλγικό παρελθόν με θύμησες και αναφορές (βιντεοσκοπικές και λεκτικές) στους ανθρώπους της Α’, Β’ και Γ’ γενιάς, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στη διατήρηση της ποντιακής παράδοσης στα Κομνηνά, καθώς επίσης και αναφορές στη σημερινή Δ’ και Ε’ γενιά, που διατηρούν την παράδοση έως τις μέρες μας. Στις 1/2/2013, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7.00’ μ.μ. απήγγειλα το ποίημα «Αργοναύτες» του Γεωργίου Σεφέρη στα εγκαίνια ζωγραφικής του ζωγράφου και Προέδρου Διακοσμητών Οδυσσέα Άννινου, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, με έργα τέχνης του καλλιτέχνη που παρουσίαζαν το κινηματογραφικό έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στις 21/4/2013, ημέρα Κυριακή και ώρα 3.00΄μ.μ. έδωσα συνέντευξη στην τηλεοπτική παρουσιάστρια Μιχαέλα Αλεξιάδη στην εκπομπή "Ζούμε μαζί" του FLASH-TV Δυτικής Μακεδονίας για το θεολογικό μου ποιητικό έργο: "Αγαθόν το εξομολογείσθαι των Κυρίω". Στις 1/5/2013 τέθηκε στην κυκλοφορία η νέα έκδοση του βιβλίου μου: «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο», Παιδική-Νεανική λογοτεχνία. Στις 12/5/2013 παρουσίασα την ομιλία μου με θέμα: ΜΕ ΛΕΝΕ ΜΑΝΑ, μαζί με την Απαγγελτική μου Ομάδα «ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ» στον Πολιτιστικό χώρο του Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών. Στις απαγγελίες πήραν μέρος οι: Βούλα Κόκλη-Τσοκτουρίδου, Μαρία Τσιλφίδου Σμυρόγλου, Νόπη Τεληγιαννίδου, Μαρία Σεράση, Μαρία Παπαδοπούλου-Νικηφορίδου Σοφία Καραμανλίδου-Μποζ. Στις 16/5/2013 έδωσα συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι FLASH-TV στην εκπομπή του Κώστα Περτσινίδη «ΠΟΝΤΟΣ Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ». Στις 19/5/2013 μίλησα ως κεντρική ομιλήτρια στα Κομνηνά στην εκδήλωση που διοργάνωσα μαζί με τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών και συντόνισα με την Απαγγελτική Ομάδα μου με τίτλο: «ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ», το ποιητικό μου έργο με τίτλο: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΡΑΨΩΔΙΑ (1922). Πήραν μέρος στην απαγγελία οι: Βούλα Κόκλη-Τσοκτουρίδου, Μαρία Τσιλφίδου Σμυρόγλου, Νόπη Τεληγιαννίδου και Σοφία Καραμανλίδου-Μποζ. Στις 21/5/2013 στα πλαίσια της μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων μίλησα σε επίσημη τελετή στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, όπου και τιμήθηκα για την συμβολή μου στην ανάδειξη της ιστορίας μας. Στο τεύχος ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 του μηνιαίου περιοδικού ιστορίας και πολιτισμού «Ποντιακά» συμπεριλήφθηκε Βιογραφικό μου. Στις 13/12/2013 παρουσίασα το βιβλίο μου «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο» στην Παγκρήτεια Αδελφότητα Μακεδονίας με διοργάνωση της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και ομιλητές τους κ.κ. Κώστα Νίγδελη και Θεόδωρο Σαντά και ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από την ηθοποιό Δήμητρα Σαντά. Στις 16/12/2013 οι καθηγητές κ.κ. Πάρις Βορεόπουλος και Κώστας Νίγδελης σε συνδιοργάνωση με την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ παρουσίασαν το λογοτεχνικό μου έργο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης στη Θεσ/νίκη. Προλόγισε ο Πρόεδρος της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Δημήτρης Μπουκόνης και παρουσιάσθηκε επίσης και των έργο δυο άλλων λογοτεχνών των κ.κ. Χατζηανέστη Αβραάμ και Πεχλιβανίδου Ευαγγελίας-Αγγελικής.


 Στις 11/1/2014 ήμουν μία από τις κεντρικές ομιλήτριες στην παρουσίαση του βιβλίου «Το κόκκινο του αιματίτη» της Μαρίας Ζαβιανέλη – Διαμαντάκη  που πραγματοποιήθηκε στην Παγκρήτεια Αδελφότητα Μακεδονίας  στη Θεσ/νίκη. Στις 24/3/2014 παρουσίασα ποιήματά μου της Εθνικής Παλιγγενεσίας με την Απαγγελτική μου Ομάδα «ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ», καθώς και μελοποιημένη ποίηση του Θεόδωρου Σαντά, σε εκδήλωση με ομιλητές τους: Κώστα Νίγδελη, Πάρι Βορεόπουλο, Αντώνη Μαυρίδη, Θεόδωρο Δημήτρη Μπουκόνη με συνδιοργανωτές την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών στο Πνευματικό Κέντρο Κομνηνών Εορδαίας. Στις 31/3/2014 παρουσίασα με αφήγηση το εκπαιδευτικό μου παραμύθι «Η Ζούμπη στον μυστικό κόσμο της παραμυθένιας φύσης» στη Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη Κοζάνης σε τάξεις Β’ και Δ’ της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στις 3/5/2014 μου απονεμήθηκε το ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΥΠΟΙΪΑΣ για την πολιτιστική και κοινωνική μου προσφορά  και ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ από την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στο Γ’ Παγκόσμιο Συνέδριο Αμφικτυόνων με θέμα «Ο λόγος ο ελληνικός, φως της οικουμένης» που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσ/νίκης. Στις 10/5/2014 μου απονεμήθηκε σε ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ από τον Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης και Περιχώρων ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ για την συμβολή μου ως Μέλος της Κριτικής Επιτροπής στον 1ο διαγωνισμό ποίησης  με θέμα: «Τα παιδιά». Στις 11/5/2014 μου απονεμήθηκε ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ για την συμβολή μου ως Μέλος της Κριτικής Επιτροπής στον 1ο διαγωνισμό ποίησης  με θέμα: «Το ρόδι ως καρπός αιωνιότητας» που προκήρυξε το ΑΡΧΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ. Μέσα στο καλοκαίρι του 2014 εκδόθηκε και ο 27ος λογοτεχνικός τόμος της εγκυκλοπαίδειας του ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, στον οποίο συμπεριλήφθηκαν το Βιογραφικό και κάποια ποιήματά μου. Τον Οκτώβρη του 2014 βραβεύτηκε το βιβλίο μου «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο» από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών» στα πλαίσια του 30ου Πανελληνίου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας που διεξήχθη στη Σαλαμίνα, με τη συνεργασία του Ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Στις 19/12/2014 το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσ/νίκης μου απένειμε «ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΩΝ ΕΝΕΚΕΝ» για την ευγενική συμμετοχή μου στην εορταστική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, ώρα 7.00΄μ.μ. σε συνεργασία με την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο – Χορωδία «ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ».


 Στις 23/3/2015 απήγγειλα το ιστορικό ποίημα μου «Η εμψύχωση του Κολοκοτρώνη» στην εορταστική εκδήλωση της Εθνικής Παλιγγενεσίας που διοργάνωσε η ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στην αίθουσα της Ομοσπονδίας των Δυτικομακεδονικών Σωματείων, Βενιζέλου 30, στη Θεσ/νίκη και ώρα 7.30΄. Στις 10/5/2015 παρουσίασα την παραμυθο-ιστορία μου «Η μάνα της προσφυγιάς» στο Δημοτικό Σχολείο Κομνηνών στη γιορτή της μάνας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών με την Απαγγελτική μου Ομάδα «ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ». Απήγγειλαν ποιήματά μου οι εξής: Μαρία Σεράση, Χριστίνα Χαρούνη, Μαρία Τσιλφίδου, Νατάσα Μποζ και Βούλα Χουρεμίδου. Τραγούδησε ποντιακά τραγούδια η Σοφία Καραμανλίδου με τη συνοδεία της λύρας του μουσικού καλλιτέχνη Άκη Παντζούρη. Στις 17/05/2015, ημέρα Κυριακή και ώρα 10.30 π.μ. παρουσίασα σε συνεργασία με τον Δήμο Εορδαίας, την Απαγγελτική μου Ομάδα «ΠΡΟΓΟΝΙΚΗ», τον Πολιτιστικό Φορέα «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ», τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών και τον Φυσιολατρικό Όμιλο Κομνηνών, το ποιητικό διασκευασμένο έργο μου στην Ποντιακή διάλεκτο που αφορά το Μνημόσυνο της Γενοκτονίας των Ποντίων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης που διοργάνωσα,  ακολουθήθηκε από τρισάγιο, καταθέσεις στεφάνων, ομιλία του καθηγητή - συγγραφέα Κώστα Νίγδελη και τέλος τον Ποντιακό ποιητικό μου θρήνο. Στις απαγγελίες συμμετείχαν οι εξής: Καραμανλίδου Σοφία, Κατωτοικίδου Σοφία, Κόκλη Βούλα, Μπόζ Νατάσα, Πουλτίδου Βαλεντίνη, Σεράση Μαρία, Σμυρλόγλου Άννα, Τσιλφίδου Μαρία, Τσοκτουρίδου Παρθένα, Χαρούνη Χριστίνα και Χουρεμίδου Βούλα. Στη λύρα και στο τραγούδι συμμετείχε ο Γιάννης Κατωτοικίδης. Έκτακτη συμμετοχή: Ντάνα Λυκίδου και (21) μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κομνηνών. Φωτογράφιση: Ελένη Νικηφορίδου. Την εκδήλωση κάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός WEST, η εφημερίδα Διαφάνεια κ.α. Στις 30,31/5/2015 και 01/06/2015 παρουσίασα τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου Κομνηνών στο Δημοτικό Σχολείο της Τοπικής Κοινότητας. Τον Σεπτέμβριο του 2015 εξέδωσα το ποιητικό μου βιβλίο με δοκίμια «Σαρκοφάγου οιμωγές» στην εκδοτική «εχέδωρος».


 Τον Ιανουάριο του 2016 παρέλαβα την εγκυκλοπαίδεια γραμμάτων και τεχνών της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, στην οποία συμπεριλήφθηκε το βιογραφικό μου με ένα ποίημά μου και ένα δικό μου έργο τέχνης. Τον Φεβρουάριο του 2016 παρέλαβα το λεύκωμα της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος με τίτλο «Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών βορείου Ελλάδος, στο οποίο συμπεριλήφθηκε βιογραφικό μου και ένα ποίημά μου. Παρέλαβα επίσης και τον 28ο τόμο της Λογοτεχνικής Εγκυκλοπαίδειας του ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται (4) ποιήματά μου. Τον Μάρτιο του 2016 παρέλαβα από το «Καφενείο των Ιδεών» το βιβλίο «ΑΛΜΑΝΑΚ» ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΝΘΟΣ των εκδόσεων «ΙΑΝΘΟΣ», όπου συμπεριλαμβάνεται απόσπασμα του βραβευμένου μου βιβλίου «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο». Τον ίδιο μήνα παρέλαβα και το βιβλίο «Το αρχαίο ελληνικό μεγαλείο» της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, όπου συμπεριλαμβάνεται ποίημά μου με το ίδιο θέμα, το οποίο βραβεύτηκε με το ΒΡΑΒΕΙΟ «Αιανή» στον 5ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό της. Στις 31/3/2016 παρουσίασα το παραμύθι μου «Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ» (παραμύθι των διαβητικών) στη Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη Κοζάνης σε (3) Νηπιαγωγεία της Κοζάνης (15ο, Α-ΜΠΕ-ΜΠΑ-ΜΠΛΟΜ και Ειδικό) και σε (2) Δημοτικά Σχολεία (Τρανόβαλτου και Δρεπάνου – Τάξεις Α,Β,Γ). Στις 15/5/2016  βραβεύτηκα από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορευτικών και Μουσικών Συγκροτημάτων που διοργάνωσε ο οργανισμός «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», με γενική διεύθυνση του αρχιμουσικού και διευθυντή ωδείων Χρήστου Τορούνογλου στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»  στη Θεσ/νίκη. Το φεστιβάλ τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Μουσικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. Στις 19/5/2016 παρουσίασα την ομιλία μου ως κεντρική ομιλήτρια στην κεντρική πλατεία Πτολ/δας που διοργάνωσαν οι Ποντιακοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με θέμα: «Η Γενοκτονία των Ποντίων πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες-Η διεθνοποίησή της πάγιο αίτημα του Ελληνισμού». Τον Ιούλιο του 2016 εξέδωσα το βιβλίο μου «Βουτιές στον έρωτα» στην «εχέδωρος» εκδοτική, στο οποίο περιλαμβάνονται (18) διηγήματα. Τον Αύγουστο του 2016 παρέλαβα το CD «Μουσικοί Παλμοί φως ελληνικό» της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, όπου περιλαμβάνεται μελοποιημένο το ποίημά μου «Ποσειδωνιάτο άλογο» μαζί με άλλα (12)  που είναι των μελών της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ και της ΕΛΒΕ. Τα ποιήματα είναι μελοποιημένα από τον Καμπάνη Σαμαρά, διευθυντή Συμφωνικής ορχήστρας, Συνθέτη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Ωδείων και Καθηγητή Ανωτέρων θεωρητικών και σύνθεσης από την Κρατική Ακαδημία της Σόφιας. Το ποίημά μου ερμηνεύτηκε από την Σοπράνο Ελένη Κόμνη. Στις 31/8/2016 παρουσίασα το βιβλίο μου «Βουτιές στον έρωτα» στο Δημοτικό Σχολείο Κομνηνών Εορδαίας. Την αφήγηση αποσπασμάτων του βιβλίου έκανε  η Νατάσα Μποζ. Στις 20/11/2016 απήγγειλα ποίηση του Γιώργου Θέμελη στο τιμητικό αφιέρωμα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ/Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης στην αίθουσα του Ιδρύματος (Μορκεντάου 1, 1ος όροφος, Θεσ/νίκη) , όπου πραγματοποιήθηκε και το «Παιχνίδι με την ποίηση του Γιώργου Θέμελη», μια δίωρη πρωτότυπη δραματοποίηση επιλεγμένων ποιημάτων με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Μόνας Κιτσοπούλου. Στη δραματοποίηση απήγγειλαν οι παρακάτω  μαθητές του β’ κύκλου σπουδών  του εργαστηρίου «Παράθλαση» 2015-2016:  Αριάδνη Αλεξίου, Μυρσίνη Ανδρεάδου, Λήδα Καραδέδου Ισουά, Στεφανία Κοσιντζή, Κατερίνα Κούρτογλου, Αδριανός Φριλίγγος, Ανατολή Φωτιάδου, Ιάσων Χατζηβασιλείου, Δέσποινα Χατζηεμμανούηλ, Νίκη Χριστοπούλου. Τραγούδησαν οι: Κατερίνα Γανδά, Γιώργος Γκασνάκης, Κυριάκος Ξανθόπουλος, Αφροδίτη Τσακίρη, Χριστίνα Ριζίδου, Δέσποινα Χατζηεμμανουήλ. Στην αφήγηση ήταν ο Γιώργος Γκασνάκης. Παρακειμενικά σχόλια: Μαρία Ιατρού, επίκουρη καθηγήτρια νεοελληνικής λογοτεχνίας Α.Π.Θ. Κιθάρα – Διδασκαλία τραγουδιών: Κυριάκος Ξανθόπουλος. Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε η δημοσιογράφος και Αμφικτυόνισσα Μάρνη ΧατζηεμμανουήλΆλλοι φίλοι Αμφικτύονες/-ισσες του έργου του Γιώργου Θέμελη που απήγγειλαν ποιήματά του ήταν οι εξής:Αλεξίου Γεωργία, Χατζή Αναστασία, Φωτίου Γιάννης, Τσοκτουρίδου Παρθένα, Παπαβασιλείου Πασχάλης, Σαντά Δήμητρα, Πασχαλίδου Μαρία, Κόττης Κων/νος, Ζαχαρούδη Αλεξάνδρα (κόρη της Μ.Πασχαλίδου), Καρακασίδης Πόλης, Γιαννακοπούλου Θωμαή.Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του πλήθος δημοσιογραφικού κόσμου, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ κ. Δημήτρης Μπουκόνης.


 Στις 20/1/2017 αφηγήθηκα δύο παραμύθια στην κοπή βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Πτολ/δας – το ένα σε μετάφραση στην ποντιακή διάλεκτο δική μου και το άλλο παρμένο από την ποντιακή παράδοση. Τον Μάρτιο του 2017 εκδόθηκε το λεύκωμα ζωγραφικής «Τέχνην ποιούμεν» από την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, η οποία ήρθε σε συνεργασία με  τους καλλιτεχνικούς φορείς: ΣΚΕΤΒΕ, σύλλογος ζωγράφων Βορείου Ελλάδος και σύλλογος “ΑΠΕΛΛΗΣ” Αθηνών. Στο λεύκωμα συμπεριλαμβάνεται και έργο τέχνης δικό μου μαζί με άλλα έργα 40 καλλιτεχνών με αφορμή την έκθεση ζωγραφικής που διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε από την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στο Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τούμπας με διάρκεια ενός μήνα (Μάρτιος ‘17). Στις 3/4/2017 αφηγήθηκα το παραμύθι μου «Η φιλία των καβουριών» στα παιδιά του 15ου Νηπιαγωγείου Κοζάνης και του Νηπιαγωγείο "Στρουμφάκια" Κοζάνης στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη. Τον Απρίλιο του 2017 εξέδωσα την παραμυθο-ιστορία μου: «Η μάνα της προσφυγιάς». Στις 14/5/2017 παρουσίασα την παραμυθο-ιστορία μου: «Η μάνα της προσφυγιάς» στο Γερακαριό του Κιλκίς σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Γερακαριού. Συνόδευσαν την παρουσίαση νέοι και νέες με απαγγελίες ποιημάτων και συνοδεία λύρας και τραγουδιού. Ακολούθησε δεξίωση με τοπικά εδέσματα και καφέ. Το βιογραφικό μου παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Ξανθόπουλος. Στο τραγούδι ήταν ο Κώστας Παυλίδης. Στη λύρα ο Κων/νος Χάστας. Απαγγελία ποιημάτων: Παρασκευή Ελευθεριάδου, Μάρθα Ορφανίδου, Νίκος Ορφανίδης, Αδάμ Χριστοδουλίδης, Γιάννης Τσιγκουρλάς. Στις 18/5/2017 μίλησα στην κεντρική πλατεία Κομνηνών Εορδαίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων σε εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών με τέλεση τρισάγιου και δεξίωσης με τοπικά εδέσματα και καφέ. Στις 20/5/2017 μίλησα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Αναστασίας στην Άρνισσα Έδεσσας σε εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων και Μικρασιατών Άρνισσας «Οι Αργοναύτες» με τέλεση τρισάγιου και δεξίωσης με τοπικά εδέσματα και καφέ. Στο περιοδικό «ΜΟΥΣΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, τεύχος 40, συμπεριλήφθηκε η ιστορική μου πεζή και ποιητική αναφορά «"Η ελληνική επανάσταση δρα και στο Δήμο Βερμίου", κεφ. από το βιβλίο "Η προγονική ιστορία του Δήμου Βερμίου". Τον Ιούλιο ’17 απέσπασα το Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ από την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ στον ΣΤ’ Παγκόσμιο Ποιητικό της Διαγωνισμό και το ποίημά μου συμπεριλήφθηκε στην έκδοση της ποιητικής Ανθολογίας της. Επίσης, τον Ιούλιο του ’17, παρέλαβα τον 29ο τόμο της Εγκυκλοπαίδειας της νεοελληνικής λογοτεχνίας ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, όπου συμπεριλήφθηκε το πεζογράφημά μου με τίτλο: «ΘΥΜΟΣΟΦΙΚΑ». Τον Σεπτέμβριο ’17 εξέδωσα το εκπαιδευτικό ποντιακό παραμύθι «Ο παθός μαθός», έκδοση της ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Στις 15/10/2017 παρουσίασα το εκπαιδευτικό ποντιακό μου παραμύθι «Ο παθός μαθός» στον Ποντιακό Σύλλογο Άρδασσας Εορδαίας. Προλόγισε η Ελένη Παπουλίδου. Στις 21/10/2017 παρουσίασα το εκπαιδευτικό ποντιακό μου παραμύθι «Ο παθός μαθός» στον Ποντιακό Σύλλογο Πτολεμαϊδας ως κεντρική ομιλήτρια. Προλόγισε η Αναστασία Παύλου και συντόνισε η Σοφία Τουμανίδου. Έπαιξε λύρα ο Δημήτριος Τσερμεκίδης και τραγούδησε ο Κώστας Ταρατσίδης. Στις 29/10/2017 παρουσίασα το εκπαιδευτικό ποντιακό μου παραμύθι «Ο παθός μαθός» στον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Δρεπάνου Κοζάνης. Προλόγισε η Ιωάννα Στεφανίδου. Έπαιξε λύρα ο Κωστής Γεωργιάδης. Τραγούδησε ποντιακή παράδοση ο Γιάννης Σαπανίδης. Επίσης, τον Οκτώβρη του 2017 εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το βιβλίο «ΔΕΙΠΝΟ ΠΟΙΗΤΩΝ» από τις Εκδόσεις «Εντύποις» με ποιητικές συμπλεύσεις δεκαπέντε δημιουργών, το οποίο περιλαμβάνει και δικά μου πονήματα. Στις 11/11/2017 παρουσίασα το εκπαιδευτικό ποντιακό μου παραμύθι «Ο παθός μαθός» στο Πνευματικό Κέντρο Άρνισσας Εδέσσης. Προλόγισε η Μελλιώ Παπαδοπούλου. Στις 18 & 19 Νοεμβρίου 2017 συμμετείχα στον Τομέα Δημοσίων Σχέσεων στο Συνέδριο «Ο απανταχού Ελληνισμός και οι διαχρονικές του αξίες» της «Αμφικτυονίας Ελληνισμού» που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΠΟΡΤΟ ΠΑΛΛΑΣ στη Θεσ/νίκη, όπου και απέσπασα ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΙΜΗΣ για τη συμμετοχή μου. Στις 03/12/2017 παρουσίασα το εκπαιδευτικό ποντιακό μου παραμύθι «Ο παθός μαθός» στην Αίθουσα Λέσχης Πολιτισμού στη Λεβαία (Λακκιά) Φλώρινας. Προλόγισε η Ελισάβετ Τσιναρίδου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών. Στις 10/12/2017 παρουσίασα το εκπαιδευτικό ποντιακό μου παραμύθι «Ο παθός μαθός» στον Ποντιακό Σύλλογο Πενταβρύσου Εορδαίας. Προλόγισε η Ευγενία Ευθυμιάδου, Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Διγενής».


 Την Κυριακή 11/2/2018, ώρα 7.00μ.μ. στο καφέ "Το αντάμωμα", Π. Ράλλη και Ελ. Βενιζέλου 1 (Περιβολάκι) Νίκαια - Πειραιάς, παρουσιάστηκε το βιβλίο "ΔΕΙΠΝΟ ΠΟΙΗΤΩΝ", στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και ποιήματα δικά μου, την Κυριακή 11/2/2018, ώρα 7.00μ.μ. στο καφέ "Το αντάμωμα", Π.Ράλλη και Ελ.Βενιζέλου 1 (Περιβολάκι) Νίκαια από τις εκδόσεις "Εντύποις" – Οι υπόλοιποι δημιουργοί ποιητές είναι οι εξής: Ε.Αρτεμίου Φωτιάδου, Β.Βαλαχάς, Βαγ.Γεργατσούλης, Βασ.Γεργατσούλης, Γ.Δελιόπουλος, Γ.Δεμπερδεμίδου, Ξ.Ζαχοπούλου, Τ.Κωτσιοπούλου, Φ.Μανδρατζή-Ψιρολιόλου, Αθανάσιος Μαρκουλής, Μ.Μαυρολέων, Δ.Μπουκόνης, Μ.Νικολάου, Μ.Πανούτσου, Δ.Παπακωνσταντίνου, Ε.Σουλτάτη, Κ.Σώκος, Α.Τηλιακού, Ο.Τσικαρδάνη, Π.Τσορού, Π.Τσοκτουρίδου, Κ.Χ"Παναγιωτίδης. Στις 13/5/2018 πραγματοποίησα ομιλία για τη μάνα στην Ποντιακή διάλεκτο στο Γερακαριό του Κιλκίς σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Κοινότητας για την γιορτή της μάνας. Στις 17/6/2018 έκανα τη λογοτεχνική προσέγγιση του μυθιστορήματος «Οι χαμένοι θεοί» του συγγραφέα Βασίλη Μακαρίου στο ξενοδοχείο του Παντελίδη στην Πτολ/δα με συνομιλητές την Καλλιόπη Ορφανού και την αρχαιολόγο Αγγελική Πατέλη, συντονίστρια την καθηγήτρια Μαθηματικό Δροσούλα Μπατσαρά και συνοδεία μουσικής με τον Νίκο Μεταξά. Στη νέα έκδοση του βιβλίου "Δ' Παγκόσμιο Συνέδριο Αμφικτυόνων" είμαι γραμμένη στις Δημόσιες Σχέσεις και στην Επικοινωνία ως Εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Φορέα στο Ν. Κοζάνης. Τον Οκτώβριο ’18 εκδόθηκε η παιδική θεατρική μου διασκευή «Ο ποντικός και η θυγατέρα του», την οποία παρουσίασα σε κουκλοθέατρο στις 18/11/2018, ώρα μεσημβρινή, στο Δημοτικό Σχολείο Κομνηνών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. 


Τον Μάρτιο του 2019 μου στάλθηκε από την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ έγγραφο (αρ.πρωτ. 801/21.02.2019) που με καθιστούσε Κριτή στα ποιήματα του 8ου  παγκόσμιου διαγωνισμού που προκήρυξε, τα οποία και βαθμολόγησα αποσπώντας Βραβείο Τιμής κι ευχαριστιών. Το θέμα του ποιητικού διαγωνισμού ήταν: «Ο κόσμος μας στη θεωρία του χρόνου» (παρελθόν, παρόν, μέλλον). Τον ίδιο μήνα επίσης εκδόθηκε από την ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ η εγκυκλοπαίδεια γραμμάτων και τεχνών 2019, όπου συμπεριλήφθηκε και το βιογραφικό μου, μαζί με δείγμα γραφής της ποίησής μου, καθώς και έργα ζωγραφικής μου. Στης 11 Μαϊου 2019 τιμήθηκα από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος μαζί με όλα τα παλιά μέλη της για την προσφορά μας στη λογοτεχνία και για την ηθική και υλική στήριξή της. Άρθρο μου συμπεριλήφθηκε επίσης στο Βραβευμένο Περιοδικό της «ΜΟΥΣΩΝ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» με θέμα: «Συγγραφική και θεατρική παράσταση για ανηλίκους». Επίσης, τον ίδιο μήνα υπήρξα και επίσημα κριτής Επιτροπή Βραβείων που δόθηκαν από την «Αμφικτυονία Ελληνισμού» στον Η’ ποιητικό διαγωνισμό της, με θέμα: «Ο κόσμος μας στη θεωρία του χρόνου (παρελθόν, παρόν, μέλλον)», όπου εκδόθηκε και Ανθολογία των ποιημάτων του διαγωνισμού και συμμετείχα με το ποίημά μου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» με το ψευδώνυμο «Ατάραχη». Στης 19 Οκτωβρίου 2019 παρακολούθησα 5ωρο σεμινάριο αφήγησης και γραφής παραμυθιού στο εργαστήρι «ΜΑΙΡΗΒΗ» στην Αθήνα, με αφηγητή τον επαγγελματία παραμυθά Στέλιο Πελασγό. Τον Νοέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το ανθολόγιο ερωτικής ποίησης με τίτλο: «Αχ! Έρωτα…» σε ημερολόγιο του 2020 από τις εκδόσεις «Βεργίνα» με ποίημα δικό μου. Ορίστηκα, τέλος, ως υπεύθυνη στις δημόσιες σχέσεις του Ε΄ Παγκόσμιου Συνέδριου Αμφικτυόνων με θέμα: «Ελληνισμός – Ορθοδοξία – Αμφικτυονίες στην διαχρονίαν», που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΠΟΡΤΟ ΠΑΛΛΑΣ στη Θεσ/νίκη στις 23 & 24 Νοεμβρίου 2019, όπου ακούστηκε από τη μουσικό Ελευθερία Μεταξά το ποίημά μου «Φτερά που δεν πετάνε», το οποίο κυκλοφόρησε σε CD. Στο ποίημα η μελωδία είναι του Δημήτρη Μπουκόνη και η ακουστική μεταγραφή/εναρμόνιση είναι της Ελευθερίας Μεταξά.


 Στις 30 Ιανουαρίου 2020, ώρα 10.00 π.μ., ήμουν εισηγήτρια στην εκδήλωση των Τριών Ιεραρχών στο 1ο 6/Θ Δημοτικό Σχολείο Βερμίου, που ήταν αφιερωμένη στο «Ποντιακό παραμύθι». Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι καλλιτέχνες: Άκης Παντζούρης (λύρα) και Σοφία Καραμανλίδου – Μποζ (παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι). Τον Μάρτιο του 2020 βαθμολόγησα ως κριτής (Επιτροπή Βραβεύσεων)  τα ποιήματα των διαγωνιζόμενων στον 9ο Παγκόσμιο Ποιητικό Διαγωνισμό με θέμα: «Ελληνισμός – Ορθοδοξία – Αμφικτυονίες εις την διαχρονίαν» του Πολιτιστικού φορέα «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ». Τον Ιούνιο του 2020 παρέλαβα τον 30ο τόμο της Εγκυκλοπαίδειας ΧΑΡΗ ΠΑΤΣΗ, όπου συμπεριλαμβάνονται (4) ποιήματά μου (σελ. 438-440). Τον ίδιο μήνα δημοσιεύθηκε συνέντευξή μου στο περιοδικό «ΚΕΦΑΛΟΣ» από τον δημοσιογράφο Κέφαλο Πάστρα, το οποίο με συμπεριέλαβε με ποίησή μου στο ποιητικό λεύκωμα που εξέδωσε, καθώς και στο 8ο λογοτεχνικό του τεύχος με δική μου μελέτη. Τον ίδιο μήνα, επίσης, εκδόθηκε και το βιβλίο μου «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής» από τις εκδόσεις ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ, το οποίο κυκλοφόρησε στα μεγάλα βιβλιοπωλεία της χώρας. Τον Σεπτέμβριο του 2020 μελοποιήθηκε το ποίημά μου «Αμφιβάλλεις για μένα» από την μουσουργό Ελευθερία Μεταξά. Τον Νοέμβριο του 2020 έδωσα μίνι συνέντευξη στο Ιστολόγιο Τέχνης και Πολιτισμού "Koukidaki" για το νέο μου βιβλίο "Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής"Τον Δεκέμβριο του 2020 έδωσα συνέντευξη στον Δημήτρη Μπουζάρα για το νέο μου βιβλίο «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής», που δημοσιεύτηκε στο Iστολόγιο bookia.gr.  Τον Δεκέμβριο του 2020 ποίημά μου για την Κύπρο επιλέχθηκε μέσα στα (20) πρώτα καλύτερα σε ποιητικό διαγωνισμό της "Εταιρείας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κατωκοπιάς Κύπρου”.


          Τον Φεβρουάριο του 2021 χρίστηκα Πρέσβειρα της Ειρήνης από το World Literary Forum for Peace and Human Right και (15) Παγκόσμιες ποιήτριες συμπεριληφθήκαμε στην ποιητική ανθολογία «WOMEN IN LOVE» στην Αίγυπτο με ποιήματα και βιογραφικά μας. Στις 25 Μαρτίου του 2021 μου απονεμήθηκε ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ από την Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, στον Ζ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό ποίησης (στη μνήμη του Στέλιου Γεράνη), αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 για το ποίημά μου «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ», το οποίο συμπεριλήφθηκε στην έκδοση βιβλίου από τις εκδόσεις ΚΟΥΡΟΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΥΚΙΡΗΣ). Στις 6 Αυγούστου του 2021 απέσπασα  «ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ» από την Παναρκαδική Ομοσπονδία του Καναδά για την ποιητική εργασία μου με τίτλο «ΟΙ ΚΛΈΦΤΕΣ», που περιελάμβανε ιστορικά ποιήματά μου που αφορούν την Επανάσταση του 1821 και που παρουσιάστηκαν  σε εκδήλωση την 23η του Σεπτέμβρη του 2021 και αναρτήθηκαν θεατρικά διασκευασμένα από την Νάνσυ Αθανασοπούλου-Μυλωνά, μέσω youtube στην ηλεκτρονική δ/νση: https://www.youtube.com/watch?v=c0AfKE8uvFk. Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε αναλάβει ο Τομ Μαστοράκος – Master of Ceremonies (MC).Στην εκδήλωση μίλησαν και δυο πολιτικά πρόσωπα του Τορόντο, ο Chairman της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας και Δημοτικός Σύμβουλος του Τορόντο, κ. Νίκος Μαντάς και το μέλος της Επαρχιακής Βουλής που εκπροσωπεί την ηγεσία του Scarborough Agincourt, κ. Άρης Μπαμπικιάν, οι οποίοι  επισήμαναν την σημασία της ελευθερίας και ανεξαρτησία μας το 1821 και το πως δεν πρέπει ποτέ να επαναπαυόμαστε αλλά να φροντίσουμε να τα διατηρήσουμε. Εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο και την Πρόνοια της Ελληνικής Κοινότητας η κα Μπέτυ Σκουτάκη ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την υλοποίηση της ταινίας και έκλεισε με το γνωστό μήνυμα «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ». Η Πρόεδρος του Γυναικείου Τμήματος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Καναδά κα Νότα Ηλιόπουλος, στην ομιλία της, μοιράστηκε τα 28 χρόνια εμπειρίας της με τον σύλλογο και τις δυσκολίες, αλλά και για το πως πάντα κάτι έρχεται να της δώσει δύναμη να συνεχίσει. Μίλησε επίσης για την συνεργασία της με την Νάνσυ και το πως τελικά έμαθε τι σημαίνει η λέξη “Vision” και να επικοινωνεί καλλιτεχνικά. Επίλογο στις ομιλίες έβαλε η σκηνοθέτης και χορογράφος κα Νάνσυ Αθαν-Μυλωνά. Το κοινό την υποδέχτηκε με stand innovation και η ίδια ήταν βαθιά συγκινημένη βλέποντας τα μεγάλα και μικρά παιδιά της. Μίλησε για το πόσο χαίρεται που η κληρονομιά της συνεχίζεται. Μοιράστηκε μαζί μας το πως της ήρθε η έμπνευση μέσα στην πανδημία και το πως αποφάσισε να κάνει την πρώτη της κινηματογραφική απόπειρα με τα «Ιερά Χνάρια». Η ταινία ήταν διαθέσιμη για το κοινό την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στις 2:15, στο Cineplex Theatre 2190 Yonge St., στα πλαίσια του Greek International Film Festival of Toronto. Τέλος, συμμετείχα με βιογραφικό και ποίημά μου στην Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών 2021.


         Τον Φεβρουάριο του 2022 εξέδωσα το Πεζογράφημά μου με τίτλο: «Πορεία μνήμης στο Βέρμιο», 100 χρόνια φωνή ιστορίας των Αλησμόνητων Πατρίδων (1922 - 2022) στο Βορειοανατολικό Βέρμιο Εορδαίας με αφηγήσεις, μαρτυρίες, παραμύθια, ποίηση, θέατρο, επιστολές, ομιλίες, μελέτες, ανάλυση ηθών, εθίμων και ιστορικών γεγονότωνΤο ίδιο μήνα απέσπασα το Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ στο ποίημά μου "Ελληνικό μεγαλείο» στον 2ο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αγίας Παρασκευής - Μουσείου «Α.Κοντόπουλος», ο οποίος διεξήχθη υπό την Αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών Λόγου και Επιστημών Ελλάδος. Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα:vivagiaparaskevi.gr/portal. Επίσης, τον ίδιο πάλι μήνα, στον 8ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης της Εταιρίας Γραμμάτων & Τεχνών Πειραιά, με θέμα: «Η καταστροφή της Σμύρνης» συγκέντρωσα μια από τις υψηλότερες βαθμολογίες και μου ζητήθηκε να δώσω το ποίημά μου στην Εταιρία για την έκδοση βιβλίου. Στης 18 Μαϊου 2022 ήμουν κεντρική ομιλήτρια στην επιμνημόσυνη δέηση για την Γενοκτονία των Ποντίων στα Κομνηνά με διοργάνωση από τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών. Στης 19 Μαϊου μελοποιήθηκε το ποίημά μου με τίτλο «Αλίμονο» από την μουσουργό Ελευθερία Μεταξά. (https://www.youtube.com/watch?v=bBmVL5babr4&feature=share&fbclid=IwAR33vgpoCOmqQviILUfmlykr0EHF7jz-WBksreEzs_TxcAMXcB9G0pv76is). Επίσης, τον ίδιο μήνα,  μελοποιήθηκε ηχητικά το ποίημά μου ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΡΑΨΩΔΙΑ (1922) για τις ανάγκες της κινηματογραφικής ταινίας «Η φλόγας της δικαίωσης» που θα σκηνοθετηθεί από την Νάνσυ Αθανασοπούλου-Μυλωνά, από τους εξής: Μουσική: Τρανουλίδου Αναστασία, Φλογέρα: Σιδεράς Γρηγόρης, Κρουστά: Τσόλας Κωνσταντίνος, Κιθάρα: Τσανατέλης Νικόλαος, Ηχογράφηση - παραγωγή: Μαραμής Δημήτριος, Pink Studios Larissa. Στις 19 Ιουνίου 1922 ο Σύλλογος «Φίλοι του Βιβλίου» συνέπραξε με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους: Ανατολικού, Κομνηνών, Μεσόβουνου, Πύργων και πραγματοποίησαν το 1ο λογοτεχνικό οδοιπορικό στον τόπο με τίτλο: «Κυριακάτικες ιστορίες στο χωριό». Ένα λεωφορείο 3B (By Bus Books) εφοδιασμένο με θεματικά λογοτεχνικά κουτιά ξεκίνησε από την πόλη της Πτολεμαΐδας στις 19 Ιουνίου και ώρα πρωινή, στάθμευσε στα χωριά της γραμμής και αλληλεπίδρασε με τις ιστορίες του κάθε χωριού. Σε κάθε στάση της γραμμής, ένας λαϊκός αφηγητής  χάρισε στους οδοιπόρους μια ιστορία του χωριού, η οποία καταγράφηκε και ταξίδεψε στο επόμενο χωριό. Ομάδα εικαστικών του τόπου απεικόνισαν τους λαϊκούς αφηγητές ή την ιστορία τους. Συνοδοιπόροι του ταξιδιού ήταν οι:  Αργύρης Παφίλης  για να αφηγείται την ιστορία του κάθε  τόπου, ομάδα εικαστικών (Γιώργος Μαμαλίγκας, Γιώτα Καρβουνιάρη) για τη δημιουργία του πορτρέτου των λαϊκών αφηγητών, κι η Σοφία Καλμανίδου που εμψύχωνε δημιουργικά τις αναγνώσεις των βιβλίων. Στα Κομνηνά αφηγήτρια λαϊκού παραμυθιού του Πόντου όρισαν εμένα από τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Κομνηνών και αφηγήθηκα το παραμύθι "ΑΣΛΑΝΗΣ". Χοροδιδάσκαλος των ποντιακών χορευτικών είναι ο Χρήστος Αραματανίδης και λυράρης ήταν ο Κατωτοικίδης Γιάννης. Στις 28 Αυγούστου 2022 παρέλαβα την ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ από την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, με πρόσκληση για την παρουσίαση του βιβλίου που εκδόθηκε με τα βραβευμένα ποιήματα για τη Μικρασιατική καταστροφή. Tην Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022 προβλήθηκε η κινηματογραφική ταινία «Η φλόγα της δικαίωσης» στο Τορόντο παρουσία κοινοτικών, πολιτικών παραγόντων  και πολυπληθούς κόσμου με δικά μου ποιητικά πονήματα για την ιστορία των Αλησμόνητων Πατρίδων, προβλήθηκε στο κινηματοθέατρο Armenian Youth Center, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου η ποιητική μου «Προσφυγική Ραψωδία (1922)» από το θεατρικό εργαστήρι «Έκφραση», σε σκηνοθεσία της Νάνσυ Αθανασοπούλου – Μυλωνά. Και στις δύο προβολές την Κυριακή το κοινό ήταν πολυπληθές ενώ παραβρέθηκαν κοινοτικοί και πολιτικοί παράγοντες. Μεταξύ όλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Παναγιώτης Αντωνάτος, ο εκπρόσωπος της Ι. Αρχιεπισκοπής Καναδά και του Αρχιεπ. Κ. Σωτηρίου, π. Χαρίδημος Σαρρής, η πρόεδρος της ΕΚΤ κυρία Μπέτυ Σκουτάκη, ο εκπρόσωπος του ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς κ. Γιώργος Κερογλίδης, ο επαρχιακός βουλευτής κ. Aris Babikian, ο κ. Δημήτρης Καρυγιάννης από τη GTA Strategies, η εκπρόσωπος της ΑΧΕΠΑ Τορόντο κα Κάθυ Δήμου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ποντίων Τορόντο, κ. Κυριάκος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του Παλλακωνικού Συλλόγου κ. Γιάννης Χριστόπουλος, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας Καναδά κ. Γιώργος Δημητρακόπουλος. Η ταινία, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την κορύφωση της Μικρασιατικής καταστροφής, ρίχνει φως στην τραγωδία του 1922, μέσα από διηγήσεις που προκαλούν δέος και ξυπνούν τη δύναμη της ιστορικής μνήμης. Στηριγμένη στην ιστορική αλήθεια, φιλοδοξεί να αφυπνίσει την εθνική συνείδηση των Ελλήνων σε όλη την οικουμένη, αλλά και να διατηρήσει άσβεστη τη φλόγα της δικαίωσης για τους γενοκτονημένους Έλληνες της Μικρασίας και του Πόντου καθώς και αναλλοίωτη την ανάμνηση των ιδιαίτερων Πατρίδων των προγόνων μας με συγκεκριμένες ρίζες και ταυτότητα. Σύντομες ομιλίες απηύθυναν ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο κ. Παναγιώτης Αντωνάτος υπογραμμίζοντας την εύστοχη χρονική στιγμή που προβάλλεται η ταινία, τώρα που οι γείτονες Τούρκοι έχουν αποθρασυνθεί με τις ιταμές προκλήσεις τους εναντίον της Ελλάδας. Μίλησε επίσης η σκηνοθέτης Νάνσυ Αθανασοπούλου, αναφερόμενη στους 90 ανθρώπους, τους εκφραστές και τιμητές του ελληνικού πολιτισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε, που εργάστηκαν με πάθος, σεβασμό και αφοσίωση για την πραγματοποίηση αυτής της ιστορικής ταινίας, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι γεννημένοι στον Καναδά και η ελληνική είναι η δεύτερη γλώσσα τους. Βασικός σπόνσορας της εκδήλωσης ήταν το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς, με σταθερή συμπαράσταση και υποστήριξη στις αξιόλογες πολιτιστικές διοργανώσεις της παροικίας τους. Συγχαρητήρια έδωσε εφημερίδα του Τορόντο στην θεατρική ομάδα για το κοπιαστικό εγχείρημα και στην κα Νάνσυ Αθανασοπούλου που με ψυχή ελληνική κατάφερε να ενώσει τους Έλληνες της ομογένειας με τους Έλληνες του Ελλαδικού χώρου σε μια ιστορική ταινία που σκοπό έχει την αφύπνιση της ιστορικής συνείδησης σε όλο τον πλανήτη. Σημειωτέον ότι την μελοποίηση του ποιήματός μου με τίτλο "Αλίμονο" έκανε η μουσουργός Ελευθερία Μεταξά και στη μουσική πήρε μέρος η Τρανουλίδου Αναστασία, στη φλογέρα ο Σιδεράς Γρηγόρης, στα κρουστά ο Τσόλας Κων/νος, στην κιθάρα ο Τσανατέλης Νικόλαος και η ηχογράφηση έγινε στην παραγωγή του Μαραμή Δημήτριου. 


          Στις 8 Ιανουαρίου 2023, ημέρα Κυριακή, η κινηματογραφική ταινία "ΙΕΡΑ ΧΝΑΡΙΑ" (1821-2021) της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας του Καναδά, την οποία σκηνοθέτησε η Νάνσυ Αθανασοπούλου Μυλωνά, με ηθοποιούς Έλληνες Ομογενείς του θεατρικού εργαστηρίου "ΕΚΦΡΑΣΗ", βασισμένη σε ποίηση δική μου μεταδόθηκε σε Α΄ Τηλεοπτική Μετάδοση στην ERT WORLD στις 00.00 (τα μεσάνυχτα)  και σε επανάληψη την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023 στις 4.00 το πρωί. Στο ERTFLIX ήταν  διαθέσιμη από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 (link: https://www.ertflix.gr/en/epg/channel/ept-world-live). Την Κυριακή 14 Μαϊου 2023 και ώρα 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η γιορτή της μάνας στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου Αγίου Φωτίου στην Πεντάβρυσο Εορδαίας, οργανωμένη από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Αθλητικό Σύλλογο Πεντάβρυσου “Ο ΔΙΓΕΝΉΣ”, στην οποία ήμουν η  κεντρική ομιλήτρια στην Ποντιακή διάλεκτο. Παρουσιάστρια ήταν η Πρόεδρος του Συλλόγου Πενταβρύσου κα Ευθυμιάδου Ευγενία, ενώ έργα ζωγραφικής από τους μαθητές της Σχολής της Αφροδίτης Γκρίζη εκτέθηκαν στον αύλειο και εσωτερικό χώρο της ενορίας. Ποιήματα στην Ποντιακή διάλεκτο απήγγειλαν τρεις έφηβοι μαθητές και κατόπιν ακολούθησε βράβευση μαθητών που αρίστευσαν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από εμένα την ίδια με το βιβλίο μου "ΠΟΡΕΊΑ ΜΝΉΜΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΜΙΟ". Επίσης, δωρεές ποιητικών ποντιακών βιβλίων της μητέρας μου Αλίκης Κουρτίδου έγιναν εκ μέρους του Συλλόγου Πεντάβρυσου στις μάνες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Χαιρετισμό για την εκδήλωση απηύθυνε η εκπρόσωπος του Δήμου κυρία Αντωνιάδου, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πασσαλίδης και ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Πτολεμαΐδας κ. Μαυρίδης. Τέλος, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο πρώην Δήμαρχος Βερμίου κ. Τσοκτουρίδης. Με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, το ERTFLIX international έχει ετοιμάσει ειδικό αφιέρωμα για τον εορτασμό της μνήμης των γεγονότων που σημάδεψαν τον Ποντιακό Ελληνισμό, από την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 μέχρι την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 στην πλατφόρμα ήταν διαθέσιμη η ενότητα «Αφιέρωμα στον Πόντο» με σχετικές σειρές ιστορικών ντοκιμαντέρ, το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Γράμμα από τον Πόντο»  και η ταινία «Η Φλόγα της Δικαίωσης» που βασίζεται στο ποιητικό πόνημά μου «Προσφυγική Ραψωδία (1922)» σε σκηνοθεσία της Νάνσυ Αθανασοπούλου Μυλωνά. Παρουσιάστηκε η ταινία "Η ΦΛΌΓΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΊΩΣΗΣ" από την Αδελφότητα Ποντίων "Παναγία Σουμελά" του Τορόντο στην Κυπριακή Κοινότητα στον Καναδά στις 21 Μαϊου 2023 (Ποιητικό πόνημα της Παρθένας ΤΣΟΚΤΟΥΡΙΔΟΥ-Σκηνοθεσία:Νάνση Αθανασοπούλου Μυλωνά-Εκτέλεση:Θεατρικό εργαστήρι "ΕΚΦΡΑΣΗ")Τον Μάϊο του 2023 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο χρόνος που περνά και χάνεται» από τις Εκδόσεις Παρέμβαση και πρόκειται για μία συλλογική έκδοση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα των Εκδόσεων Παρέμβαση σε συγγραφείς και φωτογράφους με θέμα τον Χρόνο που περνά και χάνεται, στην οποία συμπεριλήφθηκε και το μελοποιημένο ποίημά μου «Φτερά που δεν πετάνε». Οι διακόσιες σαράντα συμμετοχές που περικλείονται αφορούν ποιήματα, διηγήματα και φωτογραφίες, παρουσιάζοντας την ξεχωριστή ματιά καθενός από τους δημιουργούς αναφορικά  με την επίδραση του χρόνου και τα σημάδια που αφήνει στις ζωές μας. Το έργο εξωφύλλου είναι του Τάκη ΧάτσιουΤον Αύγουστο του 2023 παρέλαβα το Βιογραφικό και την ιστορική ποίησή μου στο SOUVENIR PROGRAM της Θεατρικής Παραγωγής EKFRASH του Τορόντο 2021-2023. 

        Τον Μάρτιο του 2024 εξέδωσα βιβλίο με ιστορική ποίηση, τίτλος: ΙΕΡΑ ΧΝΑΡΙΑ, στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων ΧΑΡΗ ΤΖΟ ΠΑΤΣΗ (1η & 2η έκδοση). Τον Απρίλιο του 2024 παρουσίασα Ιντερνετικά στο Youtube,  με αφήγηση, μία επιστολή μου από το βιβλίο μου «Επιστολές μιας αλλόκοτης εποχής», εκδ. «Αποστακτήριο» και τον Μάϊο του 2024  μία διασκευή μου από ένα παραμύθι του Άντερσεν με τίτλο "Η καρδιά της προσφυγοπούλας μάνας"  από το kozani.tvΣτις 13 Μαϊου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία της Πενταβρύσου Εορδαίας, μ΄ εμένα ως Κεντρική ομιλήτρια και προβολή της ταινίας "Η φλόγα της δικαίωσης" από τη θεατρική ομάδα "Έκφραση" των Ελλήνων Ομογενών του Τορόντο, σε ποίηση δική μου και σκηνοθεσία-πεζό λόγο της Νάνσυ Αθανασοπούλου-Μυλωνά. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: η Περιφερειακή Σύμβουλος Χονδροματίδου Ελένη, η Αντιδήμαρχος Κάτσιου Κατερίνα, ο Αντιδήμαρχος Κυριακίδης Γεώργιος,  ο Πρόεδρος τοπικών κοινοτήτων Χατζηιωαννίδης  Χρήστος, ο Πρόεδρος Πενταβρύσου Γιάννης Πολιτίδης, ο Εκπρόσωπος ΠΟΕ Αλεξανδρίδης Βασίλης, ο  Πρόεδρος ΣΠΟΣ  Σαββίδης Πολύκαρπος, ο Πρόεδρος Άρδασσας Τσολακίδης, ο Πρόεδρος Πολιτιστικής Λέσχης Ποντίων Περδίκα Ευριδίκη Αρσενίδου και πλήθος κόσμου. Στις 16 Ιουλίου 2024 κυκλοφόρησε το βιβλίο "Το πρόσωπο του έρωτα" των εκδόσεων "Παρέμβαση", στο οποίο συμμετείχα με το ποίημά του "Το κάλεσμα του έρωτα". Στις 14 Δεκεμβρίου 2024 αφηγήθηκα παραμύθι στην Πεντάβρυσο Εορδαίας στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Ο ΔΙΓΕΝΗΣ" σε συνδιοργάνωση του Δήμου Εορδαίας και του Προέδρου Κοινότητας Πενταβρύσου.

Τοπικές και μη εφημερίδες και περιοδικά του Νομού Κοζάνης, ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια παρουσίασαν για πολλοστές φορές τις δραστηριότητες μου και όλα αυτά τα χρόνια κατά διαστήματα δίδασκα σε μικρούς και μεγάλους ζωγραφική. Τα βιβλία μου βρίσκονται με δικές μου δωρεές σε όλες σχεδόν τις δημόσιες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους, σε ιδιώτες, καθώς και στην Α΄βάθμια και Β΄θμια Εκπαίδευση του Νομού Κοζάνης.

 

Παρθένα Τσοκτουρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου