Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Λίγα λόγια για το βραβευμένο βιβλίο «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο» της Παρθένας Τσοκτουρίδου



Το βιβλίο
Α Φ Ι Ε Ρ Ω Ν Ε Τ Α Ι

Στην ιερή μνήμη των παππούδων μου Κουρτίδη Ιωάννη από το Κιουρτούμ και του Ακριτίδη Αντώνιου από το Λυκάστ του Πόντου.
Στην ιερή μνήμη των γιαγιάδων μου Κουρτίδου Παρθένας από την Γαργάενα του Πόντου και Ακριτίδου Σοφίας από το Βατούμ Ρωσίας.
Στην ιερή μνήμη των συμπατριωτών μου Κομνηνιωτών, όσοι αναπαύονται στο Νεκροταφείο της Κοινότητας και όσοι άφησαν τα ιερά τους κόκαλα στον Πόντο, όπου αποτελειώθηκαν
από τα βάρβαρα εξοντωτικά μέτρα
της Λ Ε Υ Κ Η Σ   Σ Φ Α Γ Η Σ
τ ω ν   Το ύ ρ κ ω ν
Για ένδειξη φόρου τιμής και σεβασμού


Αγαπητά παιδιά, νέοι/-ες και γονείς

Με ιδιαίτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα ασχολήθηκα με το συγγραφικό μου έργο: «Η καμπάνα του Πόντου χτυπάει στο Βέρμιο», προσεγγίζοντας σε λογοτεχνικό ύφος την ιστορία, τη λαογραφία και τη λαϊκή παράδοση των προγόνων μας.
Ο προσφυγικός Ελληνισμός του Πόντου είναι ένα θέμα επίκαιρο, ζωντανό και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας μας, που κάνει τον καθένα μας γνωρίζοντας το να νιώθει μέρος του συνόλου του με συγκεκριμένες ρίζες και ταυτότητα.
Η σημερινή αμφισβήτηση της παράδοσης από κάποιο μέρος της νεολαίας εστιάζεται στο γεγονός πως αυτή θεωρεί «συντήρηση» κάθε συγγραφική προσπάθεια, η οποία συμπεριλαμβάνει μια ευρεία καλλιέργεια και προσηλυτισμό στις αξίες του παρελθόντος και στην πολιτιστική κληρονομιά.
Οι άνθρωποι του πνεύματος που ασχολούνται με την πολιτισμική μας παράδοση δεν αρνούνται ποτέ να σας μεταδώσουν τα  φώτα τους ώστε ν’ αφυπνιστεί η εθνική συνείδηση και να διατηρηθεί άσβηστη κι αναλλοίωτη η ανάμνηση των ιδιαίτερων Πατρίδων των προγόνων σας.
Δεν σταμάτησαν ποτέ μέσα από τα συγγραφικά τους έργα να σας ωθούν και να σας παροτρύνουν να γνωρίσετε την εθνική σας υπόσταση, όπως επίσης ν’ αγαπήσετε και να σεβαστείτε την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Η ιστορία και η παράδοση είναι στενά δεμένες με το παρελθόν όλων μας και φτάνουν μέχρι σήμερα στην εποχή μας με νέες προοπτικές και λογοτεχνικές μορφές, προκειμένου να μεταφερθεί η αυτοσυνειδησία τους μέσα στον χώρο και στον χρόνο.
Η εγκληματική έλλειψή τους στην εκπαίδευση, στους γονείς, στα ηλεκτρονικά μέσα, στις ανόητες διακηρύξεις κάποιων αλαζονικών διανοούμενων, καθώς και η παγκοσμιοποίηση, ο διεθνισμός και ο ξενόφερτος πολυπολιτισμός, μας οδηγούν στην απώλεια της ιδιαιτερότητάς μας ως λαός και έθνος και στην υποβάθμιση του εθνικού μας θησαυρού, που δεν είναι άλλος από την πολιτισμική μας κληρονομιά.
Θεωρώντας πως είναι χρέος μου, όπως και χρέος όλων μας, να επαγρυπνούμε πάντα για να διασώσουμε ότι πολυτιμότερο και αξιοπρεπέστατο κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, σας παρουσιάζω το συγγραφικό μου τούτο επίπονης προσπάθειας πόνημα, φιλοδοξώντας να καταφέρω με την ελάχιστη αυτή προσέγγιση μου για τις Αλησμόνητες Πατρίδες να σας δώσω τη δύναμη να χτίσετε εσείς, ως νέοι πνευματικοί ηγέτες, σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, το κεφάλαιο του υπέροχου πλούτου της παράδοσης μας, στις σύγχρονες Βαβυλώνιες πόλεις της Ελλάδας.
Να χτίσετε τους νέους οικισμούς, που θα σας βοηθήσουν στην προσαρμογή της επιβίωσής σας, στηριγμένοι στη γνώση, την εμπειρία, την αλήθεια, την πρόοδο, το θάρρος της γνώμης και την αντιμετώπιση της βίας, πέρα από τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, σχολικούς εκφοβισμούς, ανομίες και εφήμερα πρότυπα.

 Με αγάπη και σεβασμό
       Η συγγραφέας
 Παρθένα Τσοκτουρίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου